# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

De Frans-Amerikaanse Julie Delpy valt lastig in een hokje te stoppen. Een van haar eerste rollen was in Détective, een film van Jean-Luc Godard, ze kende een zeker succes met haar verschijning in Trois couleurs: Blanc van Kieslowski, en werd vooral bekend met haar rol in Before Sunrise van Richard Linklater, waarin ze tegenover Ethan Hawke acteerde. Sinds de jaren ’90 leeft ze in Amerika, waar ze een filmopleiding volgde, en in 2001 kreeg ze ook het Amerikaans staatsburgerschap. Behalve met acteren houdt ze zich bezig met schrijven en regisseren, daarmee behaalde ze in 2007 een eerste succes, met de film 2 Days in Paris. De film lijkt in zekere zin wel wat op Before sunrise, maar heeft tegelijk een andere sfeer en aanpak. De hoofdrol is er voor de regisseur zelf, die een vrouw speelt met een Amerikaanse vriend, gespeeld door Adam Goldberg.

Jack en Marion leven in New York, en besluiten om een trip naar Europa te maken. Ze bezoeken Venetië, maar daar is Jack vooral ziek, en loopt hij constant foto’s te maken. In de hoop om samen toch nog wat romantiek en gezelligheid te hebben, brengen ze op de terugweg naar New York nog twee dagen in Parijs door, waar Marion een appartementje aanhoudt, precies boven het huis van haar ouders. Jack is een hypochondrische neuroot, en verwacht in elke metro of bus een terrorist te zien, en Marion is een praatgrage en af en toe wat zeurderige Parisienne, die de intiemste dingen met haar familie deelt. De tijd in Parijs bestaat voor een deel uit het ervaren van de overbekende stereotypes. De Fransen praten vooral graag Frans, en kunnen in het Engels alleen over vunzige dingen praten, en de ouders van Marion zijn in hun hippietijd blijven hangen. Tot overmaat van ramp komt Marion op bijna iedere hoek van de straat ex-vriendjes tegen, en Jack komt tot in details te weten wat ze allemaal met hen heeft uitgespookt.

2 Days in Paris wordt door velen vergeleken met films van Woody Allen, maar is bovenal een mengelmoes van allerlei invloeden. Er zijn wat knipoogjes naar Godard, af en toe doet de film wat denken aan Cédric Klapisch (Les poupées russes), er zijn vanzelfsprekend ook enkele typische ‘Hollywood’-trekjes, en op andere momenten zie je dat Delpy probeert een eigen stijl te creëren. Wat opvalt is dat Delpy nergens humor gebruikt om de humor zelf, zoals in de ontelbare komedies die vanuit Amerika het Europese vasteland bereiken. Sommige personages zijn af en toe net iets te dramatisch en cliché, maar al met al valt er weinig echt aan te merken op de film. In het begin denk je misschien te zijn beland in een zoveelste romantische komedie, vooral omdat Jack’s personage wel wat wegheeft van een Adam Sandler of Ben Stiller, maar die eerste indruk is al snel verholpen. 2 Days in Paris is een luchthartige, soms komische en soms diepzinnige film, met vlotte dialogen en herkenbare situaties.

Julie Delpy, die naast het acteren en regisseren ook de muziek van de film voor haar rekening nam, laat zien dat Europese en Amerikaanse cinema elkaar niet per definitie hoeven te bijten. De rol van Adam Goldberg (bekend van Eddie in de serie Friends) sluit goed aan bij haar eigen rol, en geeft zo een interessante mix tussen het heetgebakerde Franse karakter van Marion en de eigenzinnige Amerikaan Jack. Een leuk weetje: de ouders in de film zijn ook haar echte ouders.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “2 Days in Paris”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.