Après vous

Geregisseerd door Pierre Salvadori

Van regisseur Pierre Salvadori kwam in 2006 de goed ontvangen film Hors de prix, met actrice Audrey Tautou in de hoofdrol. Dat was niet zijn eerste komedie, enkele jaren daarvoor maakte hij Après vous, een romantische komedie met Daniel Auteuil. Hoewel het verhaal af en toe wat stroever loopt dan in zijn latere film, is ook Après vous intelligent, licht en vooral vermakelijk. Het leverde Auteuil een Césarnominatie op in de categorie Beste acteur, en de film trok bijna een miljoen mensen naar de bioscoop. In het buitenland ging de film rond op verschillende kleinere filmfestivals.

Antoine (Auteuil) is een lichtelijk overwerkte maître d’ in Chez Jean, een restaurant in Parijs. Op een avond haast hij zich van zijn werk naar een afspraakje met zijn vriendin. Omdat hij te laat is, neemt hij een kortere weg via het park. Daar is hij juist op tijd om te verhinderen dat Louis (José Garcia) zelfmoord pleegt. Deze is daar echter niet blij mee, en daarom ziet Antoine zich genoodzaakt om hem mee naar huis te nemen en zo te voorkomen dat hij alsnog een eind aan zijn leven maakt. Antoine krijgt steeds meer compassie voor Louis, en ziet het als zijn taak om hem weer op het rechte pad te krijgen. Hij helpt hem aan een baan in Chez Jean, en probeert vervolgens de oorzaak van het verdriet van Louis te achterhalen. Zo maakt hij kennis met Blanche, de grote liefde van Louis. Wanneer hij probeert de twee te verenigen, bloeit er juist tussen Blanche en Antoine iets op.

Wat betreft het verhaal biedt Après vous weinig verrassends. Een komedie over een vrouw die moet kiezen uit twee of drie mannen, dat hebben we al vaker gezien. Tegelijk doet de film niet onder voor al die andere films, het is een typische Franse farce, met af en toe leuke grappen en aimabele personages. Gelukkig wordt de humor niet teveel uitgelegd, en is het aan de kijker om bijvoorbeeld te zien dat Blanche als bloemiste wel erg veel bloemen ontvangt van mannen.

De film dankt het meest aan de verschijning van Daniel Auteuil, die zich wederom laat zien als een van de meest veelzijdige acteurs van de Franse cinema. De wil van zijn personage om andere mensen te helpen steekt goed af tegen de lijdzame Louis, gespeeld door een wat vlakke José Garcia. Beïnvloed door de liefde ondergaat diens personage in de tweede helft van de film een plotselinge transformatie die misschien beter wat langzamer had kunnen gaan. Al met al is Après vous een weinig gedenkwaardige maar niettemin luchthartige en vermakelijke komedie. Wie behoefte heeft aan een creatieve mix van licht vermaak en intelligente humor kan bij regisseur Salvadori goed terecht.

Een film uit 2003, met Blandine Pélissier, Daniel Auteuil, Didier Menin, Fabio Zenoni, Garance Clavel, Jean-Claude Lecas, Jocelyne Desverchère, José Garcia, Marilyne Canto, Michèle Moretti, Sandrine Kiberlain

Categorie:

Jouw stem voor deze film:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren6 sterren7 sterren8 sterren9 sterren10 sterren
(Nog geen stemmen)
Loading...

Koop deze film »

Wat vond jij van deze film?

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf als eerste een reactie op “Après vous”