# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Regisseur Lisa Azuelos wilde met LOL een film maken voor alle generaties, waarin iedereen wat van zichzelf zou herkennen. Dat is niet helemaal gelukt, maar het succes van de film was er niet minder om. Ruim 3,5 miljoen Fransen gingen naar de bioscoop om de film te zien. Daarmee krijgt de film eenzelfde status als La boum uit 1980, de succesfilm van Claude Pinoteau waar een hele generatie Fransen mee opgroeide. In die film speelde Sophie Marceau een jong puberend meisje. Voor Azuelos was La boum een duidelijke inspiratiebron, dat blijkt bijvoorbeeld uit de onderwerpen die aan bod komen, maar ook uit het feit dat ze Sophie Marceau dit keer het moederpersonage laat spelen. LOL trok zoals te verwachten viel vooral jongeren naar de film, die zich in veel dingen herkenden: de vlotte jongerentaal, de omgang met elkaar, de groepsdynamiek, de geheimen voor ouders, drugsgebruik, de jeugdcultuur. Azuelos maakte een romantische komedie, gericht op jongeren, die commercieel gezien in elk geval deed wat het moest doen. In Hollywood wordt inmiddels gewerkt aan een remake, met Miley Cyrus in de hoofdrol.

LOL is niet alleen de sms-afkorting voor Laughing Out Loud, maar ook de bijnaam van hoofdpersoon Lola (Christa Theret). Ze maakt haar entree in de film als een echte Hollywoodster, en voorziet alles wat er op het scherm gebeurt van commentaar. Ze woont samen met haar broertje, zusje en gescheiden moeder ergens in een van de duurdere Parijse wijken. De film volgt haar gedurende een schooljaar, en laat zien met wie ze omgaat, en hoe ze als puberend meisje haar plaats in de wereld probeert te veroveren. De eerste schooldag breekt ze min of meer met haar vriendje, Arthur, en niet veel later wordt ze verliefd op diens beste vriend Maël. Thuis blijkt haar moeder stiekem toch nog iets te hebben met haar vader. En dan is er ook nog het geroddel, het populaire meisje van de klas dat al lingerie draagt, de sms- en msnberichten die over en weer vliegen, de knappe wiskundedocent… Kortom, het leven is moeilijk voor een vijftienjarig meisje.

Ondanks dat de film vooral aan de oppervlakte blijft, weet LOL uitstekend in beeld te brengen hoe een bepaalde groep jongeren in Frankrijk opgroeit. Niet die van allochtone afkomst, niet die op het platteland, niet die uit de arbeidersklasse. Aan clichés ontkomt de film niet, want natuurlijk nemen al die jongeren zichzelf uiterst serieus, hebben ze vaak conflicten met hun ouders – die daar ieder weer op een eigen manier mee omgaan -, en hebben ze oppervlakkige en voorspelbare gesprekken over mode, muziek en relaties.

Voor wie houdt van Amerikaanse komedies en tienerfilms, is LOL een welkome afwisseling. Wie een intellectueel staaltje Franse cinema verwacht komt bedrogen uit, maar daar liggen de intenties van de film dan ook totaal niet. LOL (Laughing Out Loud) is een lichte, charmante tienerfilm, met een aantrekkelijke soundtrack (bijv. Keane, Blur, Supergrass, Jean-Philippe Verdin), die een deel van de jongerencultuur goed in beeld weet te brengen. De acteurs zijn zonder uitzondering bijzonder aantrekkelijk, maar Azuelos weet daar de aandacht wat van af te leiden door zich vooral te richten op hun emotionele verhoudingen. Het frisse camerawerk en de integratie van bijvoorbeeld msn-berichten zorgen voor een energieke uitstraling, en door de slimme montage worden tegenstellingen tussen generaties soms treffend getoond.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “LOL (Laughing Out Loud)”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.