# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

In Baisers volés toont François Truffaut voor de derde keer het leven van Antoine Doinel, gespeeld door Jean-Pierre Léaud. Truffaut maakte de film vooral omdat hij opnieuw een film met acteur Léaud wilde maken. Zoals veel films uit de tijd van de Nouvelle Vague, stond er voorafgaand aan de film geen vastomlijnd script, maar kreeg hij gaandeweg vorm. De film werd gemaakt in het roemruchte jaar 1968 en hoewel Truffaut in zijn films weinig liet zien van maatschappelijke spanningen, spelen de onlusten in de Franse samenleving wel degelijk een rol in de film en bij het maken van de film. De regisseur moest in feite zijn tijd verdelen tussen het maken van de film en zijn aandeel in de revolte die ontstond onder Franse cineasten en acteurs na het besluit van de Franse overheid om Henri Langlois als hoofd van de Cinémathèque Française te ontslaan. Baisers volés is aan Langlois opgedragen en begint met een beeld van de gesloten Cinémathèque.

In Baisers volés gebruikt Truffaut opnieuw gebeurtenissen uit zijn eigen leven, in het bijzonder zijn ervaringen in het leger. Bij aanvang van de film bevindt Antoine Doinel zich in het leger. Hij krijgt daar echter oneervol ontslag, vanwege ‘instabiliteit van zijn karakter.’ Het eerste dat hij daarna doet is een bezoek brengen aan een prostituee, als een soort teken van een terugkeer in de wereld. Terug in Parijs ziet hij zijn oude vriendin Christine weer, met wie hij gedurende zijn diensttijd correspondeerde. Via haar ouders komt hij aan zijn eerste baantje, als nachtwaker in een hotel. Daar wordt hij al snel weer ontslagen wanneer hij een privédetective binnenlaat die daardoor op heterdaad een overspelige relatie constateren kan. Doinel komt in dienst bij het detectivebureau, waar hij opdracht krijgt om mensen te schaduwen. Daar blijkt hij niet zo erg goed in te zijn en uiteindelijk wordt hij ondergebracht als spion in een schoenenzaak, waar hij erachter moet komen wat de werknemers van de baas vinden. Hij ontmoet vervolgens de vrouw van de baas, Mme. Tabard (Delphine Seyrig), die voor hem de ideale vrouw representeert.

Baisers volés heeft na ruim veertig jaar nog niet aan kracht ingeboet. De film is af en toe komisch, vaak luchthartig en soms romantisch. Vooral is het een afgerond geheel, over een jongeman die zijn rites de passage beleeft, in zijn overgang van jongen naar man. Zoals in wel meer films van Truffaut, zitten ook hier talloze kleinere gebeurtenissen en personages die niet direct iets met de grote verhaallijn te maken hebben.

Op de achtergrond klinkt de tijdgeest door. 1968 was het jaar van de landelijke en internationale protesten en stakingen. Christine gaat af en toe naar demonstraties toe en de hele film ademt een moderne en vrije sfeer, eigenlijk een soort voorbode van de ethische en seksuele revolutie die door de gebeurtenissen van 1968 op gang zou komen. Desondanks is Baisers volés verre van een politieke film. In feite creëert Truffaut een geheel eigen wereld met eigen wetten en regels. In die wereld zoekt Antoine zijn weg door het idealiseren van menselijke relaties.

De regisseur presenteert zijn blik op de wereld, door alledaagse en droogkomische dingen te vermengen met diepere elementen, als de dood en opvattingen over liefde en relaties. Centraal staan vanzelfsprekend de belevenissen van Antoine, die vaak net niet helemaal lijkt te weten hoe hij zich in het leven dient te gedragen. Hij lijkt weinig ambitieus en rolt van de ene baan in de andere, van de armen van de ene vrouw in die van de andere. De soms wat naïeve capriolen houden de vaart en de luchtigheid in de film, die samen met Les quatre cents coups gezien kan worden als hoogtepunt in het oeuvre van een van Frankrijks grootste cineasten.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Baisers volés”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.