# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

L’histoire d’Adèle H. is een van Truffauts meest ambitieuze films. Hij maakte de film naar aanleiding van het dagboek van Adèle Hugo, de dochter van de bekende Franse schrijver Victor Hugo. De hoofdrol is voor Isabelle Adjani, die met de film haar eerste grote doorbraakrol had. Ze kreeg een Oscarnominatie voor beste actrice en de film werd genomineerd voor verschillende andere prijzen. Truffaut had in Frankrijk weinig succes met de film maar wist in andere landen vollere zalen te trekken.

Adèle Hugo, de jongste dochter van Victor Hugo, verlaat in 1863 haar ouderlijk huis op het Kanaaleiland Guernsey. Ze reist achter de jonge luitenant Pinson aan op wie ze obsessief verliefd is en belandt in Halifax. Adèle gelooft dat Pinson haar gedoodverfde verloofde is, dat het de man is die met haar zal trouwen en ze doet er alles aan hem te overtuigen van haar liefde. Ooit waren de twee waarschijnlijk geliefden, maar Pinton is over haar heen gegroeid en heeft andere vrouwen leren kennen. Hij wil weinig meer met haar te maken hebben en vraagt haar om terug te gaan naar haar ouders. Maar Adèle, die briefcontact onderhoudt met haar ouders aan de overkant van de oceaan, weet hen er uiteindelijk van te overtuigen toestemming voor een huwelijk te geven. Ze doet hen geloven dat alles rond is en dat ze met Pinson zal trouwen. Adèle kan niet omgaan met de waarheid – dat hij niet voor haar kiest – en leeft in een droomwereld, waarin ze denkt dat haar liefde voor Pinson toch beantwoord zal worden.

In L’histoire d’Adèle H. richt regisseur Truffaut zich helemaal op de jonge Adèle, prachtig vertolkt door Isabelle Adjani. Zoals in meer van zijn films (bijv. Jules et Jim) toont hij met compassie een obsessieve vrouw, zonder sentimenteel te worden. Het feit dat het hier om een waargebeurd verhaal gaat, verleent de film een groot deel van zijn kracht. Omdat de film zich zo volledig op een karakter concentreert, zijn alle andere personages slechts bijfiguren. Truffaut weet met weinig middelen inzichtelijk te maken hoe een jong meisje in haar eigen droomwereld leeft en er alles aan doet om haar geliefde voor zich op te eisen. De liefde van Adèle is absoluut, onvoorwaardelijk en definitief.

Adèle Hugo bracht de laatste veertig jaar van haar leven door in een psychiatrische inrichting. Wat dat betreft doet het personage van Isabelle Adjani wel wat denken aan een latere film waarin ze de hoofdrol zou spelen, Camille Claudel. Ook in die film speelde ze een personage dat langzaam gek werd na problemen in de liefde. Maar het grote verschil met die film, is dat Adèle vanaf het begin al een sterk verstoord beeld van de werkelijkheid heeft. En desondanks filmt Truffaut haar met stijl en klasse, tot aan het moment waarop ze met gescheurde kleren door de straten dwaalt. Haar liefde neemt steeds obsessievere vormen aan, totdat het slechts nog obsessie is en geen liefde meer. Zo gebeurt het dat ze het object van haar passie straal voorbij loopt in de straten van Barbados. Dat maakt Truffauts film ook zo anders dan andere films over liefde, romantiek en passie. Truffaut toont namelijk niet het effect van liefde op mensen – zoals zoveel filmmakers doen – maar het effect van mensen op liefde. Ten diepste geeft hij hiermee een blik op de mens zelf.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “L’histoire d’Adèle H.”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven