# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Wie in Parijs het MusĂ©e Rodin bezoekt, komt daar ook een zaaltje tegen met beeldhouwwerken van Camille Claudel. Haar plaats in dat museum is typerend voor haar leven. Jarenlang werkte ze namelijk in de schaduw van de grote meester Auguste Rodin, aan wie de wereld het befaamde beeld ‘de denker’ te danken heeft. Daarbij had ze ook nog eens een stormachtige relatie met deze Rodin, die tevens haar leraar was. Bruno Nuytten kwam in 1988 met een film over haar leven. In de hoofdrollen schitteren twee steracteurs, Isabelle Adjani en GĂ©rard Depardieu. De film werd genomineerd voor twee Oscars en wist zeven CĂ©sars mee naar huis te nemen.

In ruim tweeĂ«neenhalf uur vertelt de film het verhaal van het leven van Camille Claudel. Als jonge vrouw krijgt ze volop de kans haar talent voor beeldhouwen te ontplooien. Ze is eigenzinnig en wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de grote Auguste Rodin haar onder zijn hoede neemt. Deze beseft direct als hij haar werk ziet dat ze een groot talent heeft. Al snel wordt ze meer dan zijn assistent, en na enige tijd trekt ze zelfs bij hem in. Maar Rodin stelt haar niet in staat onder eigen naam beroemd te worden en daarbij weigert Rodin ook om zijn levensgezellin Rose de deur wijzen. Uiteindelijk leidt dit tot een breuk tussen de twee kunstenaars. Vanaf dat moment raakt Camille Claudel langzaamaan in een depressie en krijgt ze waanideeĂ«n. Zo denkt ze dat Rodin haar op alle mogelijke manieren tegenwerkt en ervoor zorgt dat haar kunstwerken niet verkocht worden. Tenslotte besluiten Camille’s moeder en broer Paul om haar in een inrichting te stoppen. Daar zou ze uiteindelijk niet meer uitkomen en dertig jaar later overlijdt ze eenzaam.

Aan de ene kant is de film Camille Claudel een prachtige gedramatiseerde versie van het leven van de Franse kunstenares, intens en pakkend vertolkt door Isabelle Adjani. Aan de andere kant geeft de film ook een mooi beeld van het Parijse kunstenaarsmilieu aan het begin van de twintigste eeuw. Daarbij richt de film zich vooral op de moeite van een kunstenaar om een eigen weg en stijl te ontwikkelen. Die moeite wordt voor Claudel nog verergerd door het feit dat ze een vrouw is in een tijd dat de kunstenaarswereld vooral door mannen gedomineerd werd.

Regisseur Nuytten neemt voor zijn biografische film het boek van Reine-Marie Paris als uitgangspunt. Deze schrijfster is een kleindochter van Paul Claudel, de broer van Camille, en ze was ook betrokken bij de totstandkoming van de film. De film wordt voornamelijk gedragen door het acteerwerk van Adjani en Depardieu. Ze zijn geloofwaardig in hun rollen en weten de sfeer en gebruiken van die tijd goed over te brengen.

Door de lengte is de film wel een tamelijk lange zit. Dit wordt echter goedgemaakt door de mooie rol van Adjani, die eens te meer schittert als knappe en tegelijk labiele vrouw. Je ziet haar groeien in haar rol, eerst als jonge vrouw die de wereld aan haar voeten heeft, en later wanneer ze de eerste tekenen van waanzin vertoont. Hoewel de film soms wellicht wat te melodramatisch is om een realistische biografie te zijn, helpt Camille Claudel wel om het talent van deze vrouw in een nieuw daglicht te stellen. Ze had als geen ander de gave om leven te geven aan dood steen en brons.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Camille Claudel”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.