# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Hoewel François Dupeyron geen erg bekende naam is in de Franse filmindustrie, heeft hij toch al een aantal goed ontvangen films gemaakt. Zo was er in 2001 La chambre des officiers, een geslaagde verfilming van de gelijknamige roman van Marc Dugain over de Eerste Wereldoorlog. In 2003 volgde het met een Golden Globe nominatie beloonde Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran. De film C’est quoi la vie? stamt uit 1999, en heeft de acteur Eric Caravaca in de hoofdrol, die hiervoor een César won in de categorie beste mannelijke belofte, en later ook in La chambre des officiers de hoofdrol op zich zou nemen.

C’est quoi la vie? speelt zich grotendeels af in de landelijke omgeving van de Cevennen, ten zuiden van het Centraal Massief in Frankrijk. De titel van de film (Wat is het leven?) doet vermoeden dat het om een filosofisch getinte film gaat, die ingaat op ’s levens diepste vragen. Hoewel de film wat te kort schiet in de beantwoording van die grote vraag, is het een aardige schets van hoe men ertoe komt zichzelf deze vraag te stellen. Daarbij komt dat hier de vraag zelf belangrijker is dan het antwoord.

Nicolas is een jonge boerenzoon, die de last van het boerenleven op zijn schouders voelt drukken. De problemen die zijn vader ervaart bij het uitoefenen van zijn beroep brengen hem ertoe nieuwe wegen in te willen slaan. Het liefst wil hij weg van het platteland, zoals het grootste deel van de jongeren in zijn omgeving. Als zijn vader bezwijkt onder de last en zelfmoord pleegt, en de koeien als gevolg van gekke koeienziekte moeten worden geslacht, grijpt hij zijn kans en begint een transportbedrijfje. Ondertussen is hij met zijn gedachten bij Maria, een jonge alleenstaande moeder van twee kinderen, die hij kort daarvoor een lift heeft gegeven. Dat zij, en het eenvoudige leven op het platteland aan hem blijven trekken, wordt gaandeweg de film duidelijk.

De film is een afgerond geheel. Het verhaal begint met een kalfje dat geboren wordt, en het eindigt met een kalfje dat geboren wordt. Ook de rol die de opa van Nicolas speelt, maakt duidelijk dat het in de film gaat om de continuïteit van het leven. Het hele boerenleven bestaat bij de gratie van deze levenscyclus, de opvolging van seizoenen, de opvolging op vader en zoon, het zaaien en maaien, de geboorte van nieuw leven. Oud en jong komen er samen, en lief en leed hebben er een eigen rol in. C’est quoi la vie? lijkt aan te geven dat het leven zijn eigen gang gaat, en dat het niet veel zin heeft je aan deze gang van zaken te willen onttrekken. De zin van het leven bestaat meer uit de kleine dingen, zoals de zon die steeds weer opkomt, het leven in verbondenheid met de natuur, het natuurschoon, het familieleven. De scene waarin Maria Nicolas leert zingen is dan een soort sleutelscene: Je moet er geen voor moeite doen, maar de lucht simpelweg laten ontsnappen. Iedereen kan zingen, iedereen kan leven.

Deze schets van het boerenleven is de basis van een rustige en aangename film. Als een verkoelend briesje op een zwoele zomeravond, zo laat deze film je stilstaan bij het leven. Het verhaal zit goed in elkaar, en het acteerwerk is degelijk. De prachtige beelden van de wonderschone natuur in de Cevennen maken de film compleet. Het gele filter wat over de film zit, wordt op sommige momenten wat storend, iets te veel van het goede, maar het benadrukt wel de typisch Zuid-Franse kleuren van de streek. Al met al een geslaagde ode aan de voor Nederlanders vrij onbekende Cevennen, en bovendien: een ode aan het verdwijnende rurale leven in Frankrijk.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “C’est quoi la vie?”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.