# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

De Franse inzending voor de Oscars van 2011 is een film die een verrassend succes werd in de Franse bioscopen. Met meer dan drie miljoen bezoekers is Des hommes et des dieux een van de best scorende Franse films van dit jaar in Frankrijk. En dat is best opmerkelijk, daar de film gaat over een groepje Cisterciënzer monniken in een afgelegen dorpje in Algerije. De film raakt blijkbaar een gevoelige snaar bij velen. Dat komt waarschijnlijk voor een groot deel door de thematiek. Regisseur Xavier Beauvois laat zien hoe religie samenbindt in de strijd tegen blind terrorisme. Des hommes et des dieux won op het filmfestival van Cannes de Grand Prix, na de Gouden Palm de belangrijkste prijs.

Des hommes et des dieux is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Een groepje van zeven monniken wordt in 1996 in Algerije vermoord, volgens de overheid door moslimextremisten die de streek al langer onveilig maakten. Geruchten wijzen er echter op dat het ook wel eens een fout van het leger had kunnen zijn. Voor de film is dat van weinig belang, want het gaat Beauvois niet om waarheidsvinding. Hij laat zien hoe de monniken leefden voor het tragische incident, en wat hen deed besluiten niet te vluchten voor de toenemende spanningen op het Algerijnse platteland.

Acht monniken leven in harmonie met elkaar en met de lokale bevolking. Al jarenlang is het kleine klooster het toevluchtsoord voor de bevolking, die er terecht kan voor medicijnen en een goed gesprek. Door de aanwezigheid van het klooster zijn de spanningen in het gebied lange tijd langs hen heen gegaan. Maar de terroristen breiden hun territorium uit en wanneer niemand meer veilig blijkt gaan ook de monniken zich zorgen maken. Een paar westerlingen die in de buurt werken worden met doorgesneden kelen teruggevonden, twee leraressen worden om het leven gebracht omdat ze tegen scholieren vertelden dat verliefdheid een normaal gevoel is. Sommigen van de monniken vinden dan ook dat ze beter een ander gebied op kunnen zoeken, anderen zien in dat God hen niet voor niets op deze plaats heeft gebracht.

Wanneer de moslimfundamentalisten voor medische hulp naar het klooster komen worden de broeders voor het blok gezet. Door hulp te verschaffen zetten ze zichzelf bij de overheid in een verkeerd daglicht. Maar het leger tot het klooster toelaten om hen te beschermen willen ze ook niet. Na dagenlange contemplatie besluiten de monniken een voor een om te blijven. Hun band met elkaar, het klooster en de dorpelingen is te sterk om zomaar op te geven. Een herder laat zijn kudde niet in de steek.

De film komt in veel Europese landen op het juiste moment, nu steeds vaker de vraag optreedt hoe mensen van een verschillend geloof met elkaar kunnen samenleven, of dat geloof nu christendom, islam of humanisme is. Beauvois boodschap lijkt te zijn dat het in het hier en nu er vooral om gaat hóe iemand handelt, en minder vanuit welke overtuiging. De monniken laten zich leiden door hun geloof in Jezus en het feit dat ze door hun leven iets van Jezus op aarde willen laten zien.

Des hommes et des dieux is een rustige film waarin goed de tijd wordt gegeven om ondergedompeld te raken in het kloosterleven. Door middel van gesprekken, gezang, brieven en prachtige natuurbeelden raak je betrokken bij de keuze die elk van de monniken moet maken. Hun innerlijke strijd wordt voor een moment jouw strijd, want wat zou jij doen wanneer je voor een dergelijke keuze gesteld werd? Voor de broeders is die vraag uiteindelijk geen vraag, zij worden gedreven door iets wat groter is dan henzelf.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Des hommes et des dieux”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.