# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Aan de basis van de tweede film van regisseur Carine Tardieu ligt heel wat toeval. Zo kreeg Tardieu het gelijknamige stripboek ooit cadeau, waarna ze toevallig de auteur tegenkwam op een boekenbeurs. Ook toevallig was dat de producenten van de film juist bedacht hadden om Tardieu te vragen voor de regie van deze film, nog voordat ze zelf op dat idee gekomen was. De schrijfster, Raphaële Moussafir, had bij toeval ook al de eerste film van Tardieu gezien, en vanaf het begin van het werken aan de verfilming van Du vent dans mes mollets konden de twee het dan ook goed met elkaar vinden. De film deed het in Frankrijk redelijk goed in de filmzalen, met ruim een half miljoen bezoekers.

Du vent dans mes mollets wordt verteld vanuit het perspectief van de 9-jarige Rachel Gladstein, kind van een overbezorgde moeder en een weinig geïnteresseerde vader. Ze deelt haar slaapkamer met haar inwonende grootmoeder, want “zo kan ze in de gaten houden of die niet plotseling overlijdt”. Met iedereen in het gezin lijkt wel wat mis te zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit zijn weerslag heeft op Rachel, die, vanwege bedplassen en slapen met haar schooltas op haar rug, door haar moeder wordt meegesleurd naar een psycholoog.

Wanneer ze in een nieuwe klas terecht komt, heeft ze moeite om haar plek te veroveren, maar ze sluit vriendschap met Valérie, dochter van single moeder Catherine. Moeder Colette is eerst wat huiverig om haar dochter te laten spelen met de avontuurlijke Valérie (als Rachel op haar verjaardag rolschaatsen krijgt van Valérie doet ze al moeilijk), maar vader Michel schiet te hulp. Hij is installateur van keukens en wanneer hij de wat vervallen keuken van de aantrekkelijke Catherine ziet, wil hij die meteen gaan opknappen. Dit is tegen het zere been van zijn vrouw Colette, die al maandenlang om een nieuwe keuken bedelt.

De film houdt het midden tussen een komedie en een drama, waarbij vooral de tweede helft meer dramatische momenten kent. Sommige komische ogenblikken gaan met name over seks, iets waar de kinderen al vroeg mee geconfronteerd worden door het onzedelijke gedrag van een juf op school. Of het echter wel zo komisch is vraag je je gaandeweg steeds meer af, zeker door het verdere verloop van de film, als meer op de relaties van de volwassenen wordt ingezoomd. Het zijn die volwassen onderwerpen die ervoor zorgen dat Du vent dans mes mollets geen kinderfilm genoemd kan worden. Het perspectief van het kind, dat aan het begin gekozen werd, komt er ook wat door in het gedrang en dit haalt een deel van de originaliteit weg.

Het verhaal kent jammer genoeg nogal wat losse eindjes. Zo wordt bijvoorbeeld het holocaust-verleden van Michel amper gebruikt en is onduidelijk welke rol dit nu precies speelt. Ook de oma van Rachel speelt een wat marginale rol, net als de psycholoog – een rolletje van Isabelle Rosselini. Dat de film zo bol staat van de personages en verhaallijntjes is moeilijk te begrijpen wanneer je bedenkt dat het originele verhaal zijn oorsprong vindt in een ‘one-woman’show van RaphaĂ«le Moussafir, de auteur van het boek, die in haar voorstelling alle personages zelf voor rekening nam.

Gelukkig maakt de cast van de film veel goed. De kinderen worden gespeeld door uitstekend gekozen amateur-actrices, en de volwassenen passen eveneens goed in hun rol. AgnÚs Jaoui vertolkt geloofwaardig een overbeschermende moeder en Denis PodalydÚs is in zijn element als ietwat teruggetrokken man van middelbare leeftijd die zich hard op weg begeeft richting een mid-life crisis. Mooi is ook de scÚne tussen hem en Isabelle Carré waarin zijn personage tot de ontdekking komt hoeveel hij eigenlijk van zijn vrouw houdt. Of dat moment nog op tijd komt om zijn gezin te redden, is uiteindelijk de vraag waar het in de film om draait.

1 recensie voor Du vent dans mes mollets

  1. Arno Monsaert

    Le vent dans mes mollets : un film trĂšs chouette et joyeux .Je pense que ce film est la meilleure comĂ©die. L’histoire de ce film est chouette mes aussi Ă©mouvant et un peu triste. Les acteurs et les actrices ont actĂ© gĂ©nial surtout les deux petite filles .Elles ont actĂ© comme des petite stars, c’est brillant ! Dans le film il y a aussi beaucoup de scĂšne drĂŽle et chouette. Comme la scĂšne dans la cuisine ou quelque chose tombe sur la tĂȘte de Michael. Je trouve qu’AgnĂšs Jaoui a actĂ© la meilleure et que Dennis PodalydĂšs a actĂ© aussi trĂšs bon .Je trouve que le personnage ValĂ©rie et le personnage Rachel trĂšs chouette et je trouve Catherine aussi chouette Just comme Michael, mais je trouve que Colette est ne pas chouette je pense que elle est une personne qui harcĂšle toute le temps. Mais bon gĂ©nĂ©ralement le film est trĂšs bonne, c’est vraiment un film recommandĂ©

    Par
    Arno Monsaert

Voeg een beoordeling toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.