# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Gérard Krawczyk werd vooral bekend als regisseur van de laatste drie films van de vierdelige Taxi-serie. Met Fanfan la Tulipe maakte hij een remake van een gelijknamige Franse cultfilm uit 1952, met Gérard Philipe en Gina Lollobrigida in de hoofdrollen. Het origineel was een spektakelfilm, de nieuwste versie is dat ook, maar dan wel met een komische draai. Met Vincent Perez en Penélope Cruz ontbreekt het de film in elk geval niet aan bekende namen. Fanfan la Tulipe was de openingsfilm op het filmfestival van Cannes.

Het verhaal draait om Fanfan (Vincent Perez), een jonge charmeur die vele meisjes het hof maakt maar weigert te trouwen. Omdat hij niet met de eerste de beste wil trouwen, ziet hij zich gedwongen in dienst te treden in het leger van Louis XV, in de sectie Aquitaine. Hij gelooft dat hij door in het leger carrière te maken uiteindelijk zal trouwen met de mooie dochter van de koning. Dat laatste is hem verteld door een mysterieuze zigeunerin, Adeline (gespeeld door Penélope Cruz). Tijdens de tocht naar de plek waar zijn regiment gelegerd is, kruisen ze wegen met de dochter van de koning en de minnares van de koning, Madame de Pompadour. Hij redt hen van een overval en zo maakt hij kennis met de dochter van de koning. Fanfans afdeling wordt al snel gevraagd om de koning te beveiligen, daardoor komt hij dichter in de buurt van het koninklijk huis en zijn droomvrouw. Aan het hof maken ze zich op voor een oorlog met andere Europese grootmachten. Wanneer blijkt dat er een verrader in hun midden is, raakt Fanfan betrokken bij een duister complot.

Fanfan la Tulipe is van de makers van Taxi 2, en dat is het ook wel aan te zien. In feite richt de film zich op ongeveer hetzelfde publiek. Alles moet dan ook met een knipoog genomen worden, en in de stijl van een echte Hollywoodfilm ontrollen zich allerlei min of meer komische gebeurtenissen. Liefhebbers van serieus historisch drama kunnen de film dan ook maar beter mijden.

Een groot gedeelte van de film laat zien hoe Fanfan in en uit de problemen komt, voornamelijk zijn dat problemen met vrouwen. Soms is dat leuk, soms begint het ook wel eens te vervelen. Sommige actiescènes duren dan ook wat te lang, en echt spannend is Fanfan la Tulipe niet te noemen. Toch blijf je als toeschouwer wel kijken, simpelweg omdat je wilt weten hoe het afloopt.

De acteurs doen hun best om iets van het magere script te maken, en vooral de bijrollen blinken daarin uit. Dat levert dan ook af en toe vermakelijke scènes op, vooral met het personage van de koning en de bevelhebber van het leger van Aquitaine. Vincent Perez als Fanfan is een logische keuze. Zijn jeugdige uitstraling en snelheid zijn meer dan voldoende voor deze rol, zoveel heeft hij ook wel in eerdere filmrollen laten zien. Fanfan la Tulipe is geen film die lang zal blijven hangen. De film is een opeenstapeling van slechte en af en toe goede grappen, afgewisseld met doldwaze en historisch niet verantwoorde avonturen. Historiciteit en verdieping zijn echter ook waarschijnlijk niet wat de makers voor ogen hadden. Als eenvoudig tussendoortje voldoet de film in elk geval wel.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Fanfan la Tulipe”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.