# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Met zijn eerste film Les choristes uit 2004 kende regisseur Barratier een immens internationaal succes. Die film, over een koor gevormd uit een stel kostschoolkinderen, trok ruim zeven miljoen bezoekers in Frankrijk en de eerste keer dat de film werd uitgezonden op de Franse televie zaten meer dan elf miljoen kijkers voor de buis. Lange tijd bleef het stil rond de regisseur, maar in 2008 kwam hij met zijn nieuwste film, Faubourg 36, waarin hij terug gaat naar het Parijs van 1936. Net als Les choristes draait ook deze film om de muziek, niet verwonderlijk als je weet dat Barratier een opleiding in de klassieke muziek heeft genoten. Zijn eerste film was een bewerking van een boek, met Faubourg 36 tekende Barratier zelf voor het scenario. Frank Thomas, de schrijver van enkele chansons van bekende chansonniers als Gilbert Bécaud en France Gall en tevens muziekproducent, is verantwoordelijk voor de teksten van de chansons die in de film te horen zijn.

Het is 1936. Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog heerst er in Parijs veel werkloosheid en laten verschillende groeperingen van zich horen. Aan de ene kant de communisten, die de arbeiders oproepen tot een revolutie, aan de andere kant de nationaal-socialisten, die Frankrijk willen zuiveren van vreemd bloed. Drie collega’s, Pigoil, Milou en Jacky, worden ontslagen bij de music hall Chansonia waar ze tot dan werkten. Na een tijdje aanmodderen besluiten ze het theater te bezetten, en ze krijgen van de eigenaar gedaan dat ze mogen proberen het theater weer nieuw leven in te blazen. Met behulp van een beeldschoon zangeresje lijkt het succes niet ver weg, maar het zijn duistere tijden. Centraal in de film staat het verhaal van Pigoil, gespeeld door Gérard Jugnot, wiens vrouw hem verlaat, en die na korte tijd ook de voogdij over zijn zoon verliest. Ook de andere twee hoofdpersonen hebben een eigen verhaallijntje in de film, zo raakt Jacky (Kad Merad, de ster van Bienvenue chez les Ch’tis) betrokken bij de nationaal-socialistische beweging en bloeit er iets tussen Milou en het zangeresje, Douce.

Dat zangeresje groeit langzamerhand uit tot de ster en hoofdattractie van de film. Ze wordt vertolkt door de nieuwkomer Nora Arnezeder, muze van Christophe Barratier. Zowel in zang als in uitstraling weet ze de sterren van weleer voor de ogen van de kijker te doen herleven.

Hoewel de film iets aan de lange kant is, zo’n twee uur, wordt het nergens een vervelende zit. Het is soms wat overdramatisch en sentimenteel, maar over het geheel weet Faubourg 36 te boeien van begin tot eind. Faubourg 36 is een muzikale, dramatische en soms komische film, die uitblinkt in de sfeertekening van de jaren ’30. De acteurs toveren vol enthousiasme een medley van zang, dans en dramatisch acteerwerk op het scherm. De film stipt zware thema’s aan als werkloosheid en sociale klassestrijd, maar dat is niet waar het echt om draait. Christophe Barratier is als regisseur niet geïnteresseerd in het kleine realistische drama waar de Franse cinema veel om bekend staat, maar wil juist grootse, sentimentele familiespektakelfilms maken, en gezegd moet worden dat hij daar met Faubourg 36 wonderlijk in slaagt.

Het succes van Les choristes is moeilijk te overtreffen, en veel critici waren dan ook niet echt gecharmeerd van de tweede film van Christophe Barratier. Teveel thema’s te weinig uitgediept, een te losse en lange verhaallijn die de twee uiteinden van de film met elkaar verbindt. Er mag misschien een kern van waarheid in zitten, maar het is niet voldoende om de film af te serveren. Barratiers film is gewoon een erg leuke film, een zoet en warm bad van nostalgie, mooie muziek, sfeervolle beelden, wat wil een mens nog meer.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Faubourg 36”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.