Beschrijving
De Frans-Zwitserse regisseur Meier leverde met de film Home een debuutfilm af die aan aandacht niet te kort kwam. De film won drie Zwitserse filmprijzen en werd ook genomineerd voor drie Césars. Die aandacht was helemaal terecht, want Meiers film is in meerdere opzichten bijzonder te noemen. Home vertelt het tamelijk bizarre verhaal van een familie die te kampen krijgt met iets wat hun hele leven op de kop zal zetten. Isabelle Huppert en Olivier Gourmet spelen de hoofdrollen in een film die bol staat van de metaforen.
Marthe en Michel zijn de ouders van een drietal kinderen. De oudste is de net volwassen, werkloze Judith, met een voorliefde voor korte rokjes, zonnen in een piepkleine bikini, luisteren naar metalmuziek en roken. De middelste is het pubermeisje Marion, geobsedeerd door alles wat met gezondheid te maken heeft. De jongste is de baldadige en actieve Julien. Ze wonen met z’n vijven heerlijk rustig in de middle of nowhere op het Franse platteland. Op het eerste gezicht vormen ze een gelukkig gezin, maar er hangt hen iets als het zwaard van Damocles boven het hoofd. Ze wonen namelijk pal aan een vervallen, nooit voltooid stuk vierbaans autoweg. Het asfalt voor hun huis doet dienst als terras, hockeyveld, speelplaats en fietspad waar de jongste leert fietsen. Maar het voorspelbare gebeurt: op een dag komen wegwerkers hun rust ruw verstoren.
De weg wordt in snel tempo begaanbaar gemaakt, en van de ene op de andere dag rijden er duizenden auto’s op enkele meters van het huis langs. Het gezin bekijkt de metamorfose van hun leefomgeving met enige gelatenheid. Het lijkt erop dat ze zich wel aan zullen passen, maar tegelijk de volledige consequenties van de verandering niet in de gaten hebben. Langzaamaan raakt heel het gezin uit balans, en komen onderliggende ergernissen naar boven. Moeder Marthe wordt gek van het lawaai, maar wil koste wat kost blijven wonen in hun huis. Dochter Judith trekt zich niets aan van alle voorbijgangers en gaat zoals ze gewoon is in het volle zicht op het grasveldje liggen zonnen. Marion daarentegen bestudeert nauwkeurig welk effect de uitlaatgassen op hun gezondheid hebben. Julien wordt geheel meegesleept door Marions onderzoek. Michel is de enige die de drukke snelweg kan ontsnappen, hij moet immers elke dag naar zijn werk. Maar als voor hem de zomervakantie begint, raakt hij ook in de ban van de herrie en vervuiling van de vele auto’s die hun huisje passeren.
Regisseur Meier kreeg de inspiratie voor haar film doordat haar aandacht werd getrokken door de huizen die pal naast de autoweg staan. Veel van dat soort huizen worden snel verlaten en raken in verval, een enkel gezin blijft stug op hun plekje wonen. Doordat ze ervoor heeft gekozen als startpunt een gezin te nemen dat ver weg van de bewoonde wereld woont, wint haar film aan kracht. Nu gaat het immers niet slechts over herrie en milieuvervuiling, het gaat ook over een gezin dat bewust ver weg van de samenleving leeft en ineens ongewild door die samenleving wordt lastiggevallen. Voor het gezin vormt de strijd tegen de indringers in hun leven ook een strijd om de familiale waarden van voor de opening van de snelweg te behouden, ondanks alles.
Home is ook een film vol metaforen: de lucht wordt steeds viezer, maar blijkt tegelijk onmisbaar. Het geluid wordt steeds onverdraaglijker, maar als het helemaal stil is hoor je nog altijd wel iets. De film stelt de vragen hoelang een huis een thuis is, en hoever de samenleving ongestraft mag binnendringen in een gezin. De grootste metafoor die de film verbeeldt, is de menselijke koppigheid ten opzichte van grote veranderingen zoals de opwarming van de aarde door milieuvervuiling. Maar de film kan ook prima bekeken worden op het niveau van het gezin zelf, want de acteerprestaties zijn van een uitzonderlijk niveau. Isabelle Huppert is in haar element als ietwat gestoorde huisvrouw, en met name de jonge Kacey Mottet Klein (Julien) maakt indruk in een geloofwaardige rol. Kortom, Home is een bovengemiddeld goede debuutfilm van een regisseur met een geheel eigen visie.
Recensies
Er zijn nog geen beoordelingen.