# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Voor haar vierde film verenigde regisseur Danièle Thompson een indrukwekkende verzameling acteurs. Haar zoon Christopher Thompson, Patrick Bruel, Dany Boon, Marina Hands en Emmanuelle Seigner zijn slechts enkele van de in totaal elf hoofdrolspelers in de film. Stuk voor stuk bekende acteurs, voor Franse begrippen. Thompson, dochter van komedie-regisseur Gérard Oury – bekend van enkele Louis de Funès en Bourvil films – is van zichzelf vooral scenarioschrijver, en heeft dus veel baat bij acteurs die zich goed aan haar script houden. Met deze Franse sterrencast kan er wat dat betreft weinig mis gaan. Tegelijk ligt met zoveel acteurs het gevaar op de loer dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

21 juni, de langste dag van het jaar, traditioneel de dag van het Fête de la musique in Frankrijk. Centraal in Le code a changé staat een etentje, georganiseerd door echtscheidingsadvocaat Marie-Laurence (ML, Karin Viard) en haar werkloze man Piotr (Dany Boon). Onder de genodigden zijn oncoloog Alain (Patrick Bruel) en zijn vrouw Mélanie (Marina Foïs), gynaecoloog van beroep. Verder bestaat het gezelschap uit de zus van Marie-Laurence, die in onmin met hun vader leeft, en haar man, een danslerares, een advocaat en zijn vrouw, en een ex-vriend. Allemaal mensen van middelbare leeftijd, en allemaal mensen uit de hogere klasse die het gemaakt hebben in het leven. Hun geluk hangt echter niet alleen af van materiële rijkdom.

Aan het begin van de film zien we in verschillende scènes hoe de genodigden zich naar het huis van Piotr en ML begeven. Daarbij wordt duidelijk dat eigenlijk elk van hen wel een persoonlijk probleem heeft, en dan vooral op het gebied van de liefde. Zodra ze aan het etentje beginnen wordt een masker opgezet, en heerst de schone schijn. Men maakt zich mooi, er wordt gepraat over werk, plannen, het leven, en men gelooft elkaar. Als de wegen scheiden begint het gewone leven weer.

En dan, een jaar later. Wat is er geworden van die bonte verzameling mensen aan tafel, hoe is het hun vergaan in de liefde, op hun werk? ML probeert opnieuw dezelfde groep mensen uit te nodigen voor een diner, maar dat blijkt lastiger dan het jaar ervoor.

De titel van de film heeft een dubbele betekenis, vooral slaat het op de code van de voordeur van het huis van Piotr en ML die veranderd is, zodat elk van de genodigden voor een dichte deur staat. Op een dieper vlak gaat de titel ook over het veranderen van plannen, het veranderen van mensen, ideeën, liefdes, relaties, omstandigheden.

Danièle Thompson heeft samen met haar zoon Christopher een bijzondere film geschapen, een film die je echt dient te beleven. Op het scherm gebeurt niet zoveel, daarom draait het ook helemaal om de sfeer en de gesprekken. Want gesproken wordt er veel in Le code a changé. Tegen de muzikale achtergrond van het massale muziekfeest dat Frankrijk ieder jaar in de ban heeft, vormt zich een momentopname van het leven van een groep hardwerkende mensen. De kracht van de film is dat deze mensen gaandeweg meer kleur en inhoud krijgen. In het begin van de film schaadt de overdaad aan personages en relaties nogal eens, in de tweede helft wordt de warboel uiteindelijk toch nog goed ontrafeld. Daarbij komt dat er op de acteurs weinig valt aan te merken. Ze spelen hun rollen met verve, geholpen door een sterk script, waarin smakelijke en scherpe teksten elkaar razendsnel afwisselen.

Le code a changé is te genieten als een gezellige maaltijd met vrienden op een zomeravond. Geniet van het moment, de schijn, de personages, de gesprekken, morgen begint het echte leven weer.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Le code a changé”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.