# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

De film La belle et la Bête (Belle en het Beest) wordt door velen gezien als een van de belangrijkste films uit de periode kort na de Tweede Wereldoorlog. Deze verfilming van een klassiek sprookje uit de 18e eeuw zette de toon voor andere sprookjesverfilmingen en vormde een rolmodel voor vele latere filmmakers. Voor regisseur Jean Cocteau was het de film waarmee hij zijn plaats verwierf in de Franse filmwereld. Tot die tijd was hij vooral bekend als schrijver, poëet en schilder. In La Belle et la Bête verweeft hij realisme en magie met elkaar zoals dat eigenlijk alleen in film kan. Cocteau baseerde zich onder meer op oude prenten van Gustave Doré en schilderijen van Vermeer. Deze invloeden schijnen bijvoorbeeld door in de duistere enscenering en het gebruik van licht en donkerte.

Een rijke koopman heeft drie dochters en enkele zoons. De jongste dochter, Belle, wordt door de twee oudere dochters gepest en bespot. Terwijl de twee oudsten zich vermaken met het leven in weelde, doet Belle het huishouden en zorgt ze voor hun vader. Deze raakt echter in financiële moeilijkheden. Op de terugweg van een zakenreis verdwaalt hij in een mistig bos, en komt hij in een kasteel terecht waar hij een maaltijd en onderdak krijgt, zonder echter iemand te zien. Hij plukt er een roos om aan zijn jongste dochter te geven, juist op dat moment duikt de eigenaar op. Dit blijkt een afzichtelijk wezen, een Bête (beest), dat hem van diefstal beschuldigt en genoegdoening eist. De koopman zal moeten sterven, maar krijgt de kans zijn leven in te ruilen voor dat van een van zijn dochters. Wanneer Belle dat hoort, neemt ze zijn plaats in en trekt ze in bij het Beest.

Het Beest vraagt haar iedere dag of ze met hem wil trouwen, steevast weigert Belle dit echter. Wanneer ze meekrijgt dat haar vader doodziek is, vraagt ze of ze een weekje naar hem toe mag. Uiteindelijk krijgt ze daar toestemming voor, maar haar jaloerse zussen doen er vervolgens alles aan om te verhinderen dat ze weer terug naar het Beest gaat.

Jean Cocteau slaagt erin een film te maken waarin de visuele aantrekkingskracht het verhaal zijn kracht verleent. Hoewel Cocteau op dat moment nog te maken had met de beperkingen van een zwartwit-film, creëert hij toch een film die de vergelijkingen met latere films als bijvoorbeeld Peau d’âne van Jacques Demy moeiteloos doorstaat. Naast de rollen van Belle en het Beest, vertolkt door Josette Day en Jean Marais, doet ook de omgeving een duit in het zakje. Het kasteel krijgt in feite een eigen rol toegedicht, met deuren die vanzelf openen, tafels die zijn uitgerust met een arm die de wijn inschenkt en kandelaren die aan bewegende armen aan de muur bevestigd zijn. De scènes in het kasteel zijn soms spookachtig en vaak verrassend, en de gebeurtenissen op het scherm blijven daardoor ondanks het wat simplistische verhaal steeds boeien.

Dat verhaal mag dan wat simplistisch zijn, de achterliggende symboliek is dat zeker niet. Cocteau levert een complex psychologisch portret, waarin de kijker eigenlijk zoveel kan leggen als hij zelf wil. Zijn de personages in de film beelden van een diepere metafoor waarin ook de Franse samenleving meespeelt, beschikt het verhaal misschien over een soort Freudiaanse laag over de liefde tussen vader en dochter, of gaat het verhaal van Belle en het Beest wellicht ten diepste over de ontluikende seksuele gevoelens van Belle, en haar kennismaking met het ‘beest’ in de man?

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “La Belle et la Bête”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.