# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Regisseur Jacques Rivette is een van de minder bekende regisseurs van de Nouvelle Vague. Zijn films zijn minder provocerend dan de films van Jean-Luc Godard en hij maakte niet zoveel films als Claude Chabrol, toch mag zijn belang voor de Franse cinema niet onderschat worden. De film La belle noiseuse is een hoogtepunt in zijn oeuvre. Niet direct om de lengte, want met een duur van maar liefst 4 uur is het toch niet eens de langste: die eer gaat met 12 uur en 40 minuten naar de film Out 1 : Noli me tangere. La belle noiseuse is een losse bewerking van een kort verhaal van de Franse schrijver Honoré de Balzac, en gaat over een schilder die worstelt met het maken van het belangrijkste werk uit zijn carriÚre. De film won de Grand Prix op het filmfestival van Cannes, en werd door filmcritici bijzonder hoog gewaardeerd.

Het verhaal speelt zich af in een dorpje in de Provence, waar de oude schilder Edouard Frenhofer (Michel Piccoli) woont met zijn vrouw Liz. Een jonge Parijse artiest, Nicolas, arriveert in het dorpje met zijn vriendin Marianne (Emmanuelle BĂ©art), om de eens zo grote schilder Frenhofer te bezoeken. Nicolas en kunsthandelaar Porbus weten Frenhofer ervan te overtuigen zijn laatste grote schilderij, La belle noiseuse (de mooie zeurkop), af te maken, met Marianne als model. Marianne wil eigenlijk niet, ze voelt zich verraden door Nicolas, maar zet hem betaald door toch te gaan, ook als Nicolas steeds meer spijt krijgt van zijn beslissing. En ook Liz krijgt hoe langer hoe meer bedenkingen wanneer de band tussen de schilder en zijn model hechter wordt.

La belle noiseuse is een gevoelige, trage verkenning van de artistieke creatie. De camera volgt schilder Frenhofer van het begin tot het einde bij het maken van zijn absolute meesterwerk. We zien hem worstelen met schetsen, met inkt en papier, maar vooral met het model. Frenhofer dwingt het naakte lichaam van Marianne in bijna onmogelijke posities om de essentie van haar lichaam op het doek te kunnen vatten. Het hoofdthema van de film is dan ook niet zozeer het maken van het schilderij als wel de relatie tussen schilder en model. Door de lange tijd die beiden met elkaar doorbrengen raken ze emotioneel steeds meer betrokken bij het schilderij, en gaan ze zover dat ze er niet meer mee kunnen ophouden.

Mede dankzij de conflicten die er ontstaan tussen Marianne en Nicolas, en tussen de schilder en zijn vrouw, blijft de film boeien. Maar de hoogtepunten van de film zijn de scĂšnes in het atelier, waar de camera de vaardige hand van de meester volgt bij het schilderen, en waar de camera, samen met de schilder, het naakte lichaam van Marianne verkent, als ware het een standbeeld.

La belle noiseuse imponeert niet alleen door de beelden van de naakte Emmanuelle BĂ©art en het ingetogen spel van Michel Piccoli. Een grote rol is er ook voor schilder Bernard Dufour, op de aftiteling aangeduid met ‘la main du peintre’. Door de talenten van deze Franse kunstenaar te gebruiken wint de film aan realisme en kwaliteit. Daardoor is de film ook uiterst boeiend voor leerlingen aan een kunstacademie of anderen die geĂŻnteresseerd zijn in het kunstenaarsvak. Met bijna bruut realisme toont Rivette de moeite van een schilder om zijn creatieve gedachten op wit doek weer te geven.

De film brengt de magie en de mystiek van het kunstenaarsvak treffend in beeld, en laat ook zien wat de effecten van dat vak zijn op zowel de schilder als degenen die om hem heen staan. La belle noiseuse is een lange maar beklijvende studie naar identiteit en de waarheid achter de werkelijkheid. Want dat wat je ziet is volgens Frenhofer niet de essentie, er is meer: ‘Geen borsten, buiken, dijen, billen, maar wervelwinden, sterrenstelsels, eb en vloed’.

Voor mensen die de vier uur van de film te lang vinden maakte Rivette een kortere, beknopte versie: La Belle noiseuse: divertimento.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “La belle noiseuse”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.