# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Regisseur Michel Gondry werd groot met het maken van reclamefilmpjes en videoclips. Zijn visie op films en zijn rijke visuele stijl kwamen in 2004 wereldwijd onder de aandacht door het succes van zijn film Eternal sunshine of the spotless mind, waar hij samen met Charlie Kaufman een Oscar voor beste scenario mee won. De hoofdrollen in die film werden gespeeld door Jim Carrey en Kate Winslet. In 2006 maakte hij de Franse film La science des rêves, waarin hij de kenmerkende elementen van zijn eerdere films ver doortrekt. Zo is de afwisseling tussen werkelijkheid en inbeelding vager en tegelijk belangrijker dan ooit, en is er een grote rol weggelegd voor allerlei artistiek geknutselde beelden. Water van cellofaan, een één-seconden-tijdmachine, een knuffelpaard dat verandert in een bewegend, levend dier – en dat alles zonder gebruik te maken van computeranimaties.

Het verhaal is vrij eenvoudig. Stéphane is een jongeman die van kinds af aan moeite heeft dromen en werkelijkheid gescheiden te houden. Hij komt terug in zijn kindertijd wanneer zijn gescheiden vader overlijdt en hij weer bij zijn moeder in huis trekt. Zijn kamer is nog net als toen hij klein was, zijn kleren en speelgoed liggen nog zoals hij ze ooit achterliet. Zijn moeder heeft een baantje voor hem geregeld, maar dat blijkt niet te zijn wat hij had verwacht. Terwijl hij dacht zijn artistieke talent te kunnen inzetten in een uitdagende designfunctie, bestaat zijn dagelijkse bezigheid vooral uit doodgewoon knip- en plakwerk.

Op een dag komt er een nieuw meisje in het appartement naast hem wonen. Stéphane raakt gewond aan zijn hand bij het helpen met het verhuizen van haar piano, en zo komt hij in contact met dit meisje, Stéphanie. Zij heeft niet door dat hij naast haar woont, en ze liegt hem zelf voor over haar werk. Ze leren elkaar kennen, en er begint iets te bloeien tussen de twee. Maar Stéphane kan zijn dromen niet in bedwang houden, en waar Stéphanie eerst nog werd aangetrokken door zijn dromerige kant, wordt de onmogelijkheid van een relatie met Stéphane steeds meer duidelijk.

La science des rêves (De wetenschap van dromen) is een film voor hen die zelf veel affiniteit met dromen hebben. In feite kan de film het beste als een soort grote visuele trip gezien worden. Al vanaf het begin is het niet duidelijk wat nu droom en wat werkelijkheid is. De collega’s van Stéphane, zijn het ze echt zoals ze zijn, of zijn het de alter ego’s zoals Stéphane ze in zijn dromen ziet? En wat is eigenlijk het hele punt van de film? Is de echte wereld te saai voor mensen die liever dromen, zoals het baantje van Stéphane in werkelijkheid te saai is, of is dromen juist een manier om uit de werkelijkheid te ontsnappen op het moment dat die werkelijkheid te moeilijk wordt, zoals wanneer het in de relatie tussen Stéphane en Stéphanie te lastig wordt?

Wat zonder twijfel blijkt uit Michel Gondry’s film is het talent van Gondry zelf. Het talent om mensen aan het denken te zetten, eerst over zijn surrealistische droomfilm, maar ook over het leven. En daarbij wordt de kijker getrakteerd op inventieve, kleurrijke en fantasierijke beelden, gedachten en ideeën, die maar al te vaak een glimlach teweegbrengen. Een aanrader voor mensen met een levendige fantasie.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “La science des rêves”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.