# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Met zijn debuutfilm La discrète wist regisseur Christian Vincent al meteen behoorlijk indruk te maken in de Franse filmwereld. Zijn film won de César voor beste eerste film en nog twee andere Césars. Ook op het filmfestival van Venetië behaalde Vincent een prijs. Op het eerste gezicht lijkt La discrète wel wat op de films van de gelauwerde Franse filmmaker Eric Rohmer. Daarnaast is ook duidelijk te zien dat de regisseur zich liet inspireren door andere grootheden uit de Nouvelle Vague, zoals François Truffaut. De film bekijkt op subtiele en ironische wijze de relatie tussen mannen en vrouwen. Net als veel van de voorbeelden uit het Franse verleden, kenmerkt La discrète zich door het feit dat de ontwikkelingen in de film vooral gebaseerd zijn op wat er gezegd wordt, en minder op wat er daadwerkelijk op het scherm gebeurt.

Antoine (Fabrice Luchini) is een welbespraakte Parijzenaar, die gewoonlijk zelf het initiatief neemt als het op vrouwen aankomt. Hij is dan ook pijnlijk getroffen wanneer zijn huidige vriendin Solange besluit zelf een punt achter hun relatie te zetten. Hij besluit dat hij wraak op haar wil nemen, maar weet niet hoe. Bij zijn vriend en uitgever Jean komt hij om raad vragen. Deze heeft een idee. Hij weet dat Antoine een dagboek bijhoudt, en vraagt hem om naar aanleiding van zijn breuk met Solange verder te schrijven. In plaats van op haar alleen wraak te nemen, stelt hij hem voor wraak op vrouwen in het algemeen te nemen. Daarvoor moet hij een onschuldig slachtoffer uitzoeken, zorgen dat deze verliefd op hem wordt, en haar vervolgens zonder pardon dumpen. Terwijl dit alles gebeurt dient hij een nauwkeurig dagboek bij te houden, dat na afloop uitgegeven zal worden.

Jean laat Antoine op zoek gaan naar een meisje dat zogenaamd manuscripten moet helpen verbeteren. Antoine hangt een briefje bij de bakker op, en komt zo in contact met Catherine. Wanneer hij haar voor het eerst ontmoet is hij echter wat teleurgesteld. Hij vindt haar lelijk en ziet het niet zitten om iets met haar te beginnen. Maar volgens Jean is dit juist het ideale slachtoffer. Omdat hij het al heeft toegezegd besluit Antoine het er dan toch maar op te wagen, maar dan op voorwaarde dat Jean hem precies vertelt wat hij moet doen. Iedereen kan aan zien komen dat Antoine uiteindelijk toch meer in haar begint te zien dan hij eerst voor mogelijk had gehouden.

Zoals het een goede Franse ‘comédie dramatique’ betaamt ontrafelt het plot zich langzaam en met allerlei min of meer onsamenhangende verwikkelingen. Voor wie van dergelijke films houdt heeft La discrète veel te bieden. Een boeiend plot, sterk spelende – en vooral pratende! – acteurs en gepaste en sfeervolle muziek. Christian Vincents debuut onderscheidt zich door een licht komische toonzetting en een intelligente opbouw, zowel in woord als in beeld. Hij plaatst zich in een rijke Franse traditie, en vernieuwt daarmee een oud filmgenre, dat in deze tijd nog weer doorgezet en ontwikkeld wordt door bijvoorbeeld iemand als Emmanuel Mouret, met een film als Un baiser s’il vous plaït. Allemaal films die stuk voor stuk door de loop der jaren heen weinig aan kracht afnemen. Dat alleen al is een groot compliment aan de makers van deze pareltjes. De paar slordigheidjes die er onvermijdelijk in deze eerste film zitten moet je als kijker maar voor lief nemen.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “La discrète”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.