# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

La fille sur le pont is een film uit 1999 van regisseur Patrice Leconte met hoofdrollen voor Daniel Auteuil en Vanessa Paradis. De laatste is vooral bekend als zangeres en partner van de Amerikaanse acteur Johnny Depp. De twee zijn sinds 1998 samen en hebben twee kinderen. Haar tegenspeelster in de film, Daniel Auteuil, is al sinds zijn rol in het tweeluik Jean de Florette en Manon des sources jaren ’80 een van de bekendste en populairste Franse acteurs. In La fille sur le pont draait het om, hoe kan het ook anders, een meisje op een brug. De film won verschillende filmprijzen en kreeg een succesvolle release in de Verenigde Staten.

Twee mensen raken op een bijzondere manier met elkaar verbonden. Adèle (Vanesa Paradis) staat op het randje van een brug, op het punt om naar beneden te springen en zo een eind te maken aan haar trieste leven. Gabor (Daniel Auteuil) probeert haar ervan te weerhouden, en als dat niet lukt springt hij haar achterna. Wanneer ze beiden naast elkaar in het ziekenhuis belanden weet Gabor haar over te halen om met hem mee te gaan. Gabor blijkt een messengooier te zijn, en hij wil Adèle gebruiken als doelwit. Ze reist met hem mee naar de shows waar hij optreedt. Ondertussen blijkt ze een onstopbare drang te hebben om met mannen te slapen. Dat brengt haar samen met een pasgetrouwde Griekse adonis, met wie ze naar Griekenland trekt. Daar blijkt deze man al snel weer oog te hebben voor iemand anders, en zo blijft Adèle alleen achter. Op hetzelfde moment geraakt Gabor in Turkije zonder baan, omdat hij de vervangster van Adèle met een mes in het been treft. Ondanks de afstand blijft er een band tussen de twee.

La fille sur le pont is een modern poëtisch sprookje in een uitgesproken Franse traditie. De film roept herinneringen op aan de typische Nouvelle Vague films, onder meer door de zwart-witte beelden maar ook door de dialogen en de dromerige, grillige personages. Een belangrijk thema in de film is de chemie tussen de twee hoofdpersonen. Samen kunnen ze de wereld aan, samen kunnen ze loterijen winnen, samen gaan ze er vandoor met de winst op de roulette-tafel en samen vinden ze zelfs goud op de grond. Wanneer ze van elkaar gescheiden zijn loopt echter alles mis.

De knappe Vanessa Paradis (met een ietwat onvolmaakt gebit, dat dan weer wel) weet de aandacht van de kijker vast te houden door gevoelige spel. De vrouw als belangrijkste personage in de film, de vrouw met een fragiele uitstraling, gedoemd tot ongeluk, dat hebben we natuurlijk vaker gezien in Franse films. Wat dat betreft doet de film wat denken aan bijvoorbeeld 37.2 le matin, Et dieu créa… la femme, maar ook Jean-Luc Godards À bout de souffle. Toch heeft La fille sur le pont wel wat nieuws te brengen. Het combineert de ongedwongenheid van Nouvelle Vague films met een vastomlijnd romantisch plot, en doet in die zin juist weer meer denken aan nieuwere romantische komedies als Ensemble c’est tout.

Daniel Auteuil is zoals in bijna elke film die hij speelt een stabiele factor. Hij kreeg voor zijn rol in deze film de CĂ©sar voor beste acteur, en dat is niet voor niets. Hij weet zoals altijd de essentie van zijn personage over te brengen, zonder al te veel uiterlijke inspanning.

La fille sur le pont is een film met meerdere lagen, vooral interessant om het betoverende samenspel tussen Auteuil en Paradis. De twee nemen je mee naar een wereld van circussen, shows en plezier, en vertellen ondertussen hun eigen verhaal, dat paradoxaal genoeg juist niet altijd even bol staat van het geluk. Een aanrader dus!

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “La fille sur le pont”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.