# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Zijn oeuvre mag beperkt zijn, het succes daarvan is dat zeker niet. Jean-Paul Rappeneau (1932) regisseerde een zevental films, de laatste daarvan was Bon Voyage uit 2003, en alle zeven films trokken een miljoenenpubliek naar de bioscoop. De bekendste film is wellicht Cyrano de Bergerac (Oscarwinnaar), de duurste Le hussard sur le toit (met Binoche en Martinez) en de leukste Le sauvage. Met Le sauvage maakte hij een film die een mix is van zijn andere films. De actie van Le hussard, de snelheid van Cyrano en de humor van Bon Voyage. En daarbij brengt Rappeneau ook nog een wat onderbelichte kant van hoofdrolspeelster Catherine Deneuve onder de aandacht. Ze heeft hier een uiterst dynamische rol, waarin veel van haar gevraagd wordt. In deze film is ze niet de ijzige dame die ze elders is, en in deze film wordt haar schoonheid niet gebruikt om afstand te scheppen. Wel verklaart haar schoonheid een deel van het succes van de film, tezamen met het optreden van superster Yves Montand, die destijds aan het begin van het eind van zijn carrière stond.

Le sauvage is eigenlijk gewoon een redelijk geslaagde poging tot het maken van een Franse screwball comedy. Het plot is vederlicht, de acteurs belanden van de ene dolle situatie in de andere en alles speelt zich af in tropische sferen. Martin is een rustige jongen, een beer van een vent, die liever de eenzaamheid opzoekt dan de problemen van de Westerse samenleving. Hij komt bij toeval in aanraking met Nelly, een hyperactieve emotionele jonge vrouw, die zojuist besloten heeft haar vriend te verlaten en de aanstaande bruiloft te ontvluchten. En passant steelt ze van een ex-geliefde een duur schilderij, omdat deze haar nog geld verschuldigd was. De twee mannen bundelen hun krachten om Nelly terug te vinden, maar zij zoekt haar toevlucht bij Martin, die haar echter liever kwijt dan rijk is. Wanneer hij denkt haar met succes op het vliegtuig naar Frankrijk terug te hebben gezet en de rust van zijn privé eilandje in het Caribisch gebied opzoekt, is zijn schrik dan ook groot als hij haar daar weer tegenkomt.

Pogingen van Martin om haar vervolgens van het eiland af te krijgen mislukken, en tegelijk wordt er meer duidelijk over het verleden van Martin, zijn ex-vrouw en zijn vroegere baan. Wat begint als een doldwaze komedie krijgt zo nog iets van diepte, ook omdat er zich geheel in de lijn der verwachtingen een romance ontspint tussen Nelly en Martin. Maar met de romantiek op het kleine eilandje is het spoedig gedaan.

Twee supersterren in een film, dat kan of heel goed of heel slecht gaan. Want niet alleen Yves Montand was bekend in binnen- en buitenland, ook Catherine Deneuve stond in het midelpunt van de belangstelling en kan een superster genoemd worden. Haar imago was het resultaat van reclamecampagnes van Chanel en films als Les parapluies de Cherbourg en Belle de Jour. Een strakgeregisseerd uiterlijk, onberispelijke haardos en opgemaakt gezicht betekenden voor veel critici echter ook oppervlakkigheid. Haar verschijning in Le sauvage kan dan ook wel gezien worden als een breekpunt in haar carrière, want hier is ze te zien in slonzige kleding, vaak met een natte of losgekamde haardos.

Om Le sauvage te waarderen moet er wel door wat zaken heengekeken worden. De humor is meestal nogal makkelijk en het plot is niet hoogstaand. Toch is de film vooral door het samenspel tussen Montand en Deneuve uniek te noemen. Het is goed om de gewoonlijk koelere en rustige grande dame du cinéma français eens in een losse en hectische rol te zien, en te zien dat dit haar eigenlijk ook wel goed staat, misschien nog wel beter dan zovele andere rollen uit haar loopbaan. En beelden van een knappe jonge blonde dame op een tropisch strand doen het oog natuurlijk sowieso alleen maar goed.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Le sauvage”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.