# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

La piscine is een Frans drama uit 1969 van regisseur Jacques Deray (1929-2003). Deray oogstte tijdens zijn leven voornamelijk veel bewondering voor zijn policiers. Zijn films kenmerken zich door een wat broeierige en dreigende sfeer. Ook La piscine heeft dat, ondanks dat het geen policier pur sang is. In La piscine spelen Romy Schneider en Alain Delon de hoofdrollen, twee acteurs die destijds in het middelpunt van de publieke belangstelling stonden. Ze werden vaak omschreven als de twee mooiste mensen uit de showbizz en alleen daarom al zou de film een succes worden. Nadat Delon en Schneider zich in 1958 voor het oog van de wereld verloofden en in 1964 uit elkaar gingen, was het natuurlijk groot nieuws dat ze weer samen in een film te zien zouden zijn. Door de tragische levensloop van Romy Schneider krijgt de film onbedoeld nog een extra randje, die eraan bijdraagt dat de film ook nu nog een zekere populariteit kent.

In La piscine zien we Jean-Paul (Alain Delon) en Marianne (Romy Schneider) vakantie vieren in een luxe villa van vrienden aan de Côte d’Azur, nabij Saint-Tropez. Het paar lijkt gelukkig en vredig te genieten van de zon en het zwembad. Wanneer een vriend, Harry (Maurice Ronet), belt dat hij in de buurt is, worden hij en zijn dochter Penelope (Jane Birkin) uitgenodigd ook in de villa te verblijven. Vanaf dat moment lijkt de relatie tussen Marianne en Jean-Paul langzaam te bekoelen. Tegelijk wordt duidelijk dat Jean-Paul steeds meer sympathie krijgt voor Penelope, Harry’s onschuldig ogende 18-jarige dochter. Op het eerste gezicht gebeurt er niet veel en vermaken de vier zich met wat zwemmen, babbelen en feestjes. Onder het oppervlak is er echter meer aan de hand. Een soort psychologische strijd tussen vooral Harry (voormalig minnaar van Marianne) en Jean-Paul komt uiteindelijk tot een ontboezemende ontknoping.

La piscine is met zijn 120 minuten een erg lange zit voor wat er op het scherm gebeurt. Het grootste deel van de film verloopt in een uiterst langzaam tempo, op die momenten is het voor de kijker zaak te letten op de kleine dingen. Wat er te zien valt is erg mooi, zowel wat betreft de acteurs als de omgeving en de gebruikte filmtechnieken. De film is tevens een prachtig tijdsdocument: de kleding en levensstijl zijn typisch voor het jet-set milieu van de jaren ’60. Harry rijdt een opvallende Maserati, de zonnebril die Penelope draagt is nu alleen nog maar hilarisch te noemen en de dansbewegingen doen heden ten dage net zo bevreemdend aan.

Als film heeft La piscine echter vreemd genoeg nog weinig aan kracht ingeboet. Het is een ijzersterke psychologische thriller, waar veel in gebeurt, maar waarin het grootste deel van het plot aan de verbeelding van de kijker wordt overgelaten. We zien zo bijvoorbeeld nooit dat Penelope en Jean-Paul iets hebben samen, hoewel dat wel wordt gesuggereerd. Ook de werkelijke motieven en gedachten van de hoofdpersonages blijven duister en schimmig. Zo wordt er veel gevraagd van de kijker, wellicht op momenten iets te veel, maar al met al is La piscine een zinderende film die ook vandaag nog erg tot de verbeelding spreekt.

Inmiddels is de film op DVD uitgebracht, een DVD waarop zowel de Franse versie als een door de acteurs volledig overgespeelde Engelstalige versie met Franse ondertiteling staat. Deze film was speciaal voor de Amerikaanse markt gemaakt, daar alle acteurs Engels spraken, kon er zo zonder nasynchronisatie gewerkt worden. Vooral de van nature Engelstalige Jane Birkin komt op deze versie beter tot haar recht, daar ze in de Franse versie een wat onnatuurlijk accent heeft.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “La piscine”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.