# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Regisseur Olivier Dahan kwam in de spotlights te staan met zijn film La vie en Rose waarin hij met de hulp van de Oscarwinnende actrice Marion Cotillard het leven van Édith Piaf optekende. Dit was niet zijn eerste film, hiervoor maakte hij een vijftal speelfilms, waarvan La vie promise (Het beloofde leven) uit 2002 er een is. Deze dramafilm is een Franse roadmovie in Amerikaanse stijl. In de film speelt de Franse steractrice Isabelle Huppert de hoofdrol. Zij begon haar carrière in 1971 en brak internationaal door met de film La Dentellière (de kantwerkster) uit 1977. Ze werkte in haar loopbaan graag samen met de gevestigde regisseurs als Godard en vooral Chabrol, maar laat ook blijken open te staan voor nieuwkomers, zoals ze bijvoorbeeld bewijst door aan La vie promise mee te werken.

Sylvia (Isabelle Huppert) is een prostituee in de stad Nice. Ze blijkt nogal wat scherpe kantje te hebben en vooral met haar opstandige puberdochter Laurence (Maud Forget) botert het niet echt goed. Wanneer op een nacht iemand Sylvia in haar eigen appartement aggressief behandelt, steekt Laurence deze neer met een mes. De twee vluchten weg van de plaats van het misdrijf, op naar het noorden, en dan wordt duidelijk dat er heel wat verdriet verborgen zit achter de façade die Sylvia nauwkeurig heeft opgebouwd voor de buitenwereld inclusief haar eigen dochter. Jaren daarvoor was ze getrouwd met Piotr, en ze had een kind met hem, die nu inmiddels zo’n 8 jaar moet zijn. Enkele jaren na het huwelijk kreeg ze een inzinking en werd ze opgenomen in een psychiatrische inrichting. Omdat ze als gevolg van die inzinking bepaalde dingen uit haar geheugen heeft gewist, wil ze op zoek gaan naar haar verleden. Op hun tocht door het Franse platteland komt het al snel weer tot ruzie tussen Laurence en Sylvia. Ze verlaten elkaar, Laurence ontmoet een man die op de vlucht is voor de politie, en samen gaan ze dan weer op zoek naar Sylvia, die ook nog ergens ronddwaalt.

De ontwikkelingen in de film zelf zijn verder niet erg van belang, en daarom is het ook niet heel storend dat bepaalde gebeurtenissen enigszins ongeloofwaardig overkomen. Wat vooral opvalt aan de film is de manier waarop het levensverhaal van Sylvia in beeld wordt gebracht. Met flashbacks komt de kijker meer te weten over haar verleden en haar zoontje, precies zoals het verleden voor Sylvia ook steeds helderder wordt. Verder geeft Olivier Dahan het voorbijglijdende landschap een belangrijke plaats in de film. Hij wil daarmee wijzen op de diepere lagen van de personages, zo staat de stroming van de rivier, een steeds terugkerend thema, symbool voor het feit dat je nooit bent wie je wil zijn, dat je blijft wie je bent en dat je nooit kunt vergeten wat je wil vergeten. Normaal gesproken zouden verwijzingen naar de natuur al snel clichématig worden. In dit geval weet Dahan ze op zo’n wonderlijk mooie manier te filmen dat het een grote verrijking van de film wordt. De typische beeldverdeling, veel lucht, een streepje land, werkt betoverend, samen met andere bijna poëtische elementen in de film als de muziek en de voice-overs van Sylvia waarin ze kort vertelt wat ze denkt. De muziek verdient het ook om apart genoemd te worden. De soundtrack van de film is namelijk uiterst divers en passend, van Bach tot Blues en Country. Vooral het ‘Erbarm dich mein’ van Bach is treffend voor de situatie waarin Sylvia zich bevindt.

La vie promise is bovenal een ode aan het Franse landschap, aan de filmkwaliteiten van Olivier Dahan en Alex Lamarque – verantwoordelijk voor de cinematografie van de film – en een ode aan de kwaliteiten van Isabelle Huppert. De rol die ze speelt past haar wonderwel goed, zoals overigens bijna elke rol. La vie promise is een fraai vormgegeven, mooie en boeiende film.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “La vie promise”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.