# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

L’Aile ou la cuisse markeerde de terugkeer van Louis de Funès naar de cinema na zijn hartaanval in 1975. Hij moest het daardoor rustiger aan doen, en dat zien we dan ook terug in de resterende filmrollen tot aan zijn overlijden in 1983. In L’Aile ou la cuisse, verschenen in Nederland als Wie Dan Leeft, Wie Dan Zorgt!, speelt De Funès de directeur van een recensiegids voor restaurants – zeg maar een soort guide Michelin.

Iedere kok en restauranthouder vreest ze: de controleurs van Duchemin, de jaarlijkse restaurantgids waarin carrières gemaakt of gebroken worden. Het is dan ook een sport geworden om de critici van de rode gids te herkennen als ze in je restaurant aanschuiven om ze vervolgens perfect te kunnen bedienen. De directeur en uitgever van de gids, Charles Duchemin (Louis de Funès), is er steeds bedrevener in geworden om zich te vermommen en zo bijvoorbeeld als argeloze toerist of oud vrouwtje te komen inspecteren hoe het er met de lokale gastronomie voorstaat.

Zijn zoon Gérard (Coluche) moet hem later op gaan volgen, maar die lijkt meer interesse te hebben in een carrière als clown en hij laat bij restaurantbezoekjes zich dan ook geregeld vervangen door een van zijn vrienden. Dat kan natuurlijk niet lang goed gaan met zo’n overijverige en veeleisende vader als Charles Duchemin.

Bij de voorbereidingen voor de nieuwste uitgave van de gids bespeuren de critici een zorgwekkende trend. Steeds meer restaurants vallen in de greep van voedselfabrikant Jacques Tricatel. Deze Tricatel maakt op industriële wijze maaltijden klaar, en dat heeft zo zijn weerslag op de smaak en ingrediënten. De koning van de kant-en-klaarmaaltijden wil zijn invloed nog verder uitbreiden en enkele van de beste restaurants vallen inmiddels onder zijn invloedssfeer. Charles Duchemin wil er alles aan doen om de hoogstaande Franse keuken te redden van de ondergang en zoekt naar een manier om Tricatel van zijn voetstuk te doen vallen.

L’Aile ou la cuisse vormde een bijzondere samenwerking tussen de twee komieken Coluche en Louis de Funès. Daarnaast had regisseur Claude Zidi inmiddels zijn sporen verdiend in de cinema: zijn debuutfilm, de komedie Les Bidasses en folie (1971), werd een kassucces met bijna 7,5 miljoen bezoekers. Later zou hij ook de eerste live-action Asterix en Obelix regisseren. Humor gegarandeerd, zou je dus wel kunnen zeggen op basis van het affiche.

De film zelf is inderdaad humoristisch, al is het niet de beste film van Louis de Funès. Het verhaal is wat te lang, en hinkt teveel op twee gedachten. De sketches in de restaurants zijn erg geslaagd en hadden best nog wat meer uitgewerkt kunnen worden. De tweede helft van de film bestaat bijna volledig uit het ontmaskeren van Tricatel, en deze vormt zo een lichte dissonant met de eerste helft. Deze plotontwikkeling mag dan misschien wat ongelukkig zijn, er zitten gelukkig wel aardig wat memorabele scènes en teksten in L’Aile ou la cuisse – al hebben we ze ook wel grappiger gezien.

Voor de echte fans is deze komedie niet te missen, voor anderen zijn er misschien leukere films om met De Funès kennis te maken.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “L’Aile ou la cuisse”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven