# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Marc Esposito’s Le coeur des hommes (Frenchmen) is een Franse film uit 2003. Met zo’n 1,5 miljoen bezoekers was de film een succes in de Franse bioscopen, hoewel de recensies niet unaniem lovend waren. Esposito, die zelf via de journalistiek in de filmwereld terecht is gekomen en in 1987 het tijdschrift Studio Magazine mede oprichtte, liet zich er niet van weerhouden in 2007 met een vervolg op de film te komen. In Le coeur des hommes volgen we vier mannen van middelbare leeftijd die al sinds hun jeugd met elkaar bevriend zijn. Nog steeds gaan ze bijna dagelijks met elkaar om en praten ze over hun leven, over alles wat ze mee maken, maar vooral over vrouwen.

De vier vrienden, Jeff, Manu, Antoine en Alex hebben allemaal een uiterst verschillend liefdesleven. Jeff is gescheiden, en heeft wat met een ongeveer twintig jaar jongere vrouw. Manu krijgt wat met een vrouw die hij in zijn winkel ontmoet, Antoine wordt door zijn vrouw bedrogen, en Alex is de playboy van het stel, die zijn vrouw bedriegt met een handvol vriendinnen. Als de vader van Manu overlijdt, worden de vier stilgezet bij het feit dat ze ouder worden en ontkomen ze niet aan enige reflectie over hun leven.

Erg veel heeft het plot verder niet om handen en dat is dan ook het manco van de film. Toch weten de vier acteurs (Bernard Campan, Gérard Darmon, Jean-Pierre Darroussin, Marc Lavoine) gedurende de hele film de aandacht van de kijker vast te houden. Lovenswaardig is ook de rol van de vriendin van Jeff, Elsa (Zoé Félix, recent te zien in Bienvenue chez les Ch’tis), die er mede voor zorgt dat het karakter van Jeff wat uitgediept wordt. Ondanks de wat overdadige stereotyperingen zijn de vier karakters geloofwaardig en echt. Ook de manier waarop de film in elkaar zit, zorgt ervoor dat de personages goed uit de verf komen. Alle verhaallijnen worden namelijk onophoudelijk afgewisseld, tot ze bij elkaar komen als de vier vrienden samen zijn. Zo ontstaat er een soort televisieserie-achtige karakterfilm.

De kijker krijgt inzicht in het leven van vier moderne mannen in Parijs. De beelden van de ontwikkelingen in de levens van de vier mannen worden afgewisseld met enkele mooie beelden van Parijs. Le coeur des hommes is een aangename, rustige film, die je kennis laat maken met vier vrienden die ook echt vrienden zijn, en in alles naast elkaar staan en elkaar helpen. De film past in een Franse filmtraditie van films als C’est quoi la vie, of recenter Paris en Dialogue avec mon jardinier – films die draaien om karakters en hun kijk op het leven. Sommigen noemen het praatfilms, maar die term dekt de lading niet helemaal, alhoewel er van nature wel veel in gepraat wordt. De Engelse term ‘character-driven movie’ is wellicht beter op zijn plaats voor dit soort films. Het in 2007 uitgebrachte vervolg op deze film, Le coeur des hommes 2, biedt meer van hetzelfde, en is eigenlijk alleen de moeite waard als je geïnteresseerd bent in hoe het verder gaat met de levens van de vier vrienden. Om een tipje van de sluier op te lichten: meer vrouwen, meer Parijs, dezelfde aimabele personages. Te hopen is dat beide films nog eens in een verpakking in Nederland verkrijgbaar zijn, maar voorlopig moet men het doen met het eerste deel, dat onder de titel Frenchmen in de winkels te koop is voor een prijs waarvoor je hem eigenlijk niet kunt laten liggen.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Le coeur des hommes (Frenchmen)”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.