# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Regisseur Claude Miller is een bekende naam in de Franse filmwereld, hoewel hij in zijn carrière als regisseur niet eens zo erg veel films heeft gemaakt. Voordat hij begon met regisseren, werkte hij onder anderen samen met Jean-Luc Godard en François Truffaut. Met Un secret maakte hij voor het eerst een film over de Tweede Wereldoorlog. Miller werd in 1942 geboren en veel van zijn familieleden zijn in de oorlog om het leven gekomen. Dat er bij het maken van deze film voor hem persoonlijke belangen een rol spelen is dan ook niet verwonderlijk. Un secret is een adaptatie van de gelijknamige roman van Philippe Grimbert, het op feiten gebaseerde relaas over een familiegeheim. Voor de hoofdrollen in de film werden de bekende acteurs Patrick Bruel, Julie Depardieu, Cécile de France, Mathieu Amalric en Ludivine Sagnier gestrikt. De film werd genomineerd voor diverse Césars, maar alleen actrice Julie Depardieu won er uiteindelijk een.

François Grimbert groeit op in de jaren ’50 als een fragiele jongen die de hoge verwachtingen van zijn atletische vader en zijn moeder, een fanatiek zwemster, niet kan waarmaken. Hij beeldt zichzelf daarom in dat hij een broer heeft die al die dingen wel kan. Hij gaat zelfs zover dat hij wil dat ze een plaats aan tafel vrijhouden voor zijn broer. Ondanks de wat teruggetrokken François lijkt het gezin Grimbert een modelgezin. Een sterke vader (Patrick Bruel) en een knappe moeder (Cécile de France), niet arm, genoeg vrienden en familie. Toch wordt duidelijk dat er iets grondig mis is met het gezin. Gaandeweg de film ontrafelt zich het verhaal over wat er tijdens de oorlogsjaren is voorgevallen en waarvan de gevolgen nog steeds doorwerken. François (Mathieu Amalric) vertelt vanuit het nu in de film (1985) over zijn jeugd en met steeds langer wordende flashbacks wordt in beeld gebracht wat er precies gebeurd is. Ineens blijkt het verzonnen broertje meer elementen van de waarheid in zich te hebben dan tot dan toe gedacht. François hoort over mensen die hij nooit gekend heeft. De eerste vrouw van zijn vader, hun kind, een oom.

Un secret speelt zich in drie tijdsvakken af: de oorlog, de jaren 50 met een opgroeiende François en 1985, als François uitzoekt wat er met zijn halfbroer en diens moeder is gebeurd. De film zit vol met symboliek en kruisverwijzingen. Zo is er het (verzonnen) broertje, de aandacht voor het fysieke, het uiterlijk, en een oud knuffelhondje. Vooral in zijn portrettering van de jaren in de oorlog is Claude Miller geslaagd. De enscenering, kleding, personages en de gebeurtenissen uit die tijd zijn levensecht en op die momenten laat de sterrencast iets zien van wat ze in huis hebben. Door de vele tijdsprongen blijft de film over het algemeen een wat afstandelijk karakter houden, en wordt de verhaallijn wel erg vaak onderbroken.

Daar tegenover staat dan wel dat Un secret de sfeer van de verschillende tijden goed in beeld weet te brengen, voornamelijk door de typische kleding en het dagelijkse leven in Parijs. Ook laat Un secret zien dat de situatie in de oorlog niet zo zwart-wit was als vaak gedacht wordt. Discussies over het wel of niet dragen van de ster, de doorgaande deelname aan het sociale leven, de Duitsers die in deze film gelukkig niet op elke hoek van de straat staan, de problemen van Joden met hun eigen Joodse identiteit: de film is genuanceerd genoeg.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Un secret”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.