# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

‘De eerste dag van de rest van je leven’ is de titel die regisseur Remy Bezançon gaf aan zijn tweede speelfilm. De film concentreert zich op het gezin Duval, vader, moeder, twee zoons en een dochter. Zij worden gevolgd, ieder gedurende één beslissende dag in hun leven. Met vrij eenvoudige middelen weet Bezançon zo uit korte episodes en flarden van herinneringen een levendig portret te geven van een flamboyant gezin. De film kreeg onlangs maar liefst 9 nominaties in 8 categoriën voor de Césars die binnenkort in Parijs zullen worden uitgereikt. In de film spelen enkele onbekende acteurs, met uitzondering van de nog jonge Déborah François, voornamelijk bekend vanwege haar rol in de film La tourneuse de pages. Le premier jour du reste de ta vie is vanaf 26 februari in de bioscoop te zien.

De film begint tijdens de openingsaftiteling met homevideobeelden van het gezin Duval, een onmiskenbaar onderdeel van het leven van zovele gezinnen uit hetzelfde tijdvak. Zo begin je aan de eigenlijke film al met een zeker beeld van het gezin, een beeld dat nog gecompleteerd zal worden door wat vanaf dan volgt. Een belangrijke dag in beeld uit het leven van elk van de hoofdpersonen, vermengd met allerlei flashbacks. Achtereenvolgens zijn die hoofdpersonen Albert, Raphaël, Fleur, moeder en vader. Alle vijf hebben ze een eigen verhaal en persoonlijkheid. Albert, de oudste gaat op zichzelf wonen, Raphaël (Marc-André Grondin, C.R.A.Z.Y.), de middelste, heeft moeite om zijn plaats in de maatschappij in te gaan nemen, en Fleur, de jongste, is enorm aan het puberen – compleet met dagboek, stemmingswisselingen en veranderingen in haar uiterlijk – en raakt steeds verder verwijderd van haar ouders. Hoewel alle gezinsleden door het bloed met elkaar verwant zijn, lijken ze weinig gemeenschappelijk te hebben, een echte band ontbreekt, zeker in het begin van de film.

De vader en moeder doen niet erg veel moeite het gezin bij elkaar te houden, ze hebben elk ook weer hun eigen probleem. Moeder Marie-Jeanne raakt in een soort midlife crisis en gaat na het vertrek van de oudste zoon weer aan de studie, en vader Robert worstelt dan weer met een rookverslaving en dan weer met een vadercomplex: hij voelt zich niet begrepen door zijn eigen vader, maar krijgt van zijn zoons dezelfde verwijten die hij zijn vader maakt.

Ondanks dat Le premier jour du reste de ta vie bestaat uit verschillende portretten, episodes eigenlijk, levert regisseur Bezançon uiteindelijk een bijzonder coherente film af. Uit al die kleine puzzelstukjes verschijnt een toch redelijk luchtig en zeker compleet totaalbeeld van een gezin over een tijdspanne van ruim 12 jaar. Doordat tijdens de afzonderlijke episodes van elk van de gezinsleden ook de andere hoofdpersonen geregeld binnen komen lopen en door het gebruik van vele flashbacks krijgt de kijker een mooi overzicht van een gezin aan het einde van de 20e eeuw.

De veelzijdigheid van de karakters helpt mee om de film levendig en sympathiek te houden, en de rake typeringen aan de hand van slechts enkele beelden of muziekfragmenten levert een feest van herkenning op: iedereen die groot is geworden in de tweede helft van de 20e eeuw zal wel iets herkennen in een van de gezinsleden.

De schrijvers van de film hebben een meer dan degelijk werk afgeleverd, de dialogen zijn treffend en voorzien van gedoseerde humor. De soundtrack, samengesteld door de Franse zanger en muzikant Sinclair is interessant en voegt veel toe, en de montage van de film is vlot, soepel en met oog voor details. Natuurlijk is het een familieverhaal, en zullen de nodige momenten van drama of juist puur geluk niet ontbreken, realistisch blijft het echter overal. Le premier jour du reste de ta vie is een prettige, energieke film, voor een breed publiek toegankelijk. Bij tijden melancholiek, humoristisch en met aimabele personages, vertolkt door een getalenteerde cast, weinig redenen om deze film niet te gaan zien.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Le premier jour du reste de ta vie”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.