# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

De roman Le rouge et le noir werd geschreven door de schrijver Stendhal (echte naam Marie-Henri Beyle) en verscheen in 1830. Het boek wordt gezien als een van de eerste waarin realistische invloeden duidelijk naar voren kwamen en was in zekere zin zijn tijd vooruit. Het verhaal gaat over een jongeman die vanuit zijn armoedige afkomst op de sociale ladder probeert te stijgen. Het boek werd verschillende keren verfilmd, zowel in het Frans, Engels als Duits, waarvan twee keer door de BBC. De versie uit 1954 van regisseur Claude Autant-Lara is een van de bekendste. In 1997 maakte Jean-Daniel Verhaeghe een tweedelige televisieserie, met Kim Rossi Stuart, Carole Bouquet en Judith Godrèche.

Julien, een getalenteerde jongen van 18, verlaat de houtzagerij van zijn vader om in dienst te treden bij de burgemeester van Verrières, als huisonderwijzer. Hij krijgt de taak om de zoon te onderwijzen en te vermaken. Hij kan goed met hem opschieten en de vrouw des huizes, Madame de Rênal, raakt onder de indruk van de jonge en knappe Julien. De twee krijgen een verhouding, die een reeks fatale gebeurtenissen in gang zal zetten. Na enkele passionele momenten vetrekt Julien naar het seminarie van Besançon, om in de leer voor priester te gaan. Vanuit het seminarie komt hij terecht bij de markies de la Môle, bij wie hij secretaris wordt. De markies heeft een mooie dochter, Mathilde, die hij weet te verleiden. Als de verhouding tussen de twee openbaar wordt, stuurt de markies hem eerst naar het leger om in rang en eer te stijgen. Juist als ze op het punt staan te gaan trouwen, laat Madame de Rênal weer van zich horen.

Het probleem van een verfilming van een beroemde roman is dat er altijd elementen uit het oorspronkelijke verhaal aangepast of verwijderd moeten worden. Ook bij deze verfilming wordt er nogal wat in het oorspronkelijke verhaal gesneden. Toch is dat niet per definitie een slechte zaak. Het gaat er vooral om dat het uiteindelijke product een op zichzelf staande versie van het oorspronkelijke verhaal wordt. Wat dat betreft zit het met dit tweeluik wel goed. De beelden, decors en acteerprestaties zijn degelijk, zij het soms wat erg romantisch en gepassioneerd, en geven in elk geval een goed beeld van de sfeer van de roman.

Er is veel discussie geweest over de precieze betekenis en opbouw van het boek. Alleen al de titel laat ruimte voor interpretatie: gaat het vooral om de tegenstelling tussen de kleuren van het leger (rood) en de kerk (zwart), of gaat het juist om de liefde en de dood. Is het boek uiteindelijk vooral een soort liefdesverhaal, of juist niet. Deze verfilming kiest welbewust voor de interpretatie van het verhaal als liefdesverhaal. De hoofdpersoon (gespeeld door Kim Rossi Stuart) lijkt toch vooral op zoek naar de ultieme liefde, zelfs als die tot de dood leidt. In het boek is de Julien soms monsterlijk, vaak berekenend en hypocriet. In de film lijkt hij vooral het slachtoffer van de liefde. De makers slagen er daardoor in een eigenzinnige en erg mooie film te maken, die niet direct helemaal in de lijn van het boek is, maar die wel interessant genoeg is om op zichzelf bekeken te worden.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Le rouge et le noir”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.