L’Homme qui voulait vivre sa vie

Geregisseerd door Eric Lartigau

Met L’Homme qui voulait vivre sa vie gooit regisseur Eric Lartigau zijn carrière over een andere boeg. Waren zijn eerdere films nog vooral luchtig, in zijn nieuwste film laat hij zien dat hij meer in zijn mars heeft. L’Homme qui voulait vivre sa vie is een verfilming van een bestseller van de Amerikaanse schrijver Douglas Kennedy, die ook heel even in de film te zien is. De film volgt in grote lijnen het verhaal van het boek, hoewel de lokaties aangepast zijn aan een Europese setting. Lartigau gaf zijn vrouw Marina Foïs een rol in de film, net als de gevierde actrice Catherine Deneuve en de veelgevraagde acteur Niels Arestrup. De hoofdrol is echter voor Romain Duris, die misschien wel zijn beste rol sinds De battre mon coeur s’est arrêté speelt. De film trok meer dan een miljoen Fransen naar de bioscopen.

Paul Exben (Romain Duris) heeft alles wat hij zich zou kunnen wensen: een goede baan als advocaat in Parijs, een knappe vrouw, twee kinderen, een mooi huis, veel vrienden. Maar hij is toch niet gelukkig. Paul is rusteloos, snel geïrriteerd, nerveus, achterdochtig. Wanneer zijn vrouw Sarah (Marina Foïs) aankondigt dat ze van hem wil scheiden, stort hij in. Als hij er dan ook nog achter komt dat ze vreemd gaat met Greg Kremer, een fotograaf, lijkt het gedaan met zijn succesvolle leven. Paul confronteert Greg met hun affaire, maar die confrontatie loopt ongewild uit de hand. Daardoor krijgt Paul de kans zijn oude leven op te geven en onder een nieuwe identiteit opnieuw te beginnen, in een ver land. Hiervoor moet hij echter wel breken met alles wat hem nog lief is: zijn twee kinderen. De gedachte aan hen blijft hem samen met zijn verleden achtervolgen, hoe ver hij ook gaat.

L’Homme qui voulait vivre sa vie is een complexe film die niet in een hoekje te duwen valt. Het houdt zo op het eerste gezicht het midden tussen een spannende thriller en een psychologische dramafilm. In plaats van gebruik te maken van flitsende special effects en zinderende actiescènes kiest Lartigau ervoor de innerlijke strijd van Paul uitgebreid in beeld te brengen. Zo worden alle handelingen van Paul van een verklaring voorzien, waardoor de film sterk wint aan diepte en inhoud. Pauls handelingen zijn niet slechts een toevallige samenloop van omstandigheden, ze zijn ingegeven door zijn emoties. Die emoties brengen hem echter wel in een mogelijk gevaar. Wanneer hij impulsief de camera opneemt komt hij ongewild terecht in kringen die banden hebben met zijn oude leven in Parijs.

Het goed opgebouwde verhaal en de prachtige beelden die getoond worden bepalen voor een deel de kracht van de film, maar het meest in het oog springt de indringende acteerprestatie van Romain Duris. Duidelijk wordt dat hij het meest in zijn element is in dit soort existentiële rollen. Maar weinig andere Franse acteurs van dit moment kunnen een bepaald karakter neerzetten zoals hij dat doet. Hij maakt de transformatie van zijn personage geloofwaardig en zorgt ervoor dat je bijna twee uur lang geboeid blijft. In essentie gaat L’Homme qui voulait vivre sa vie over een man die eerst geleefd wordt door de omstandigheden waarin hij leeft en die door een onvoorziene gebeurtenis de kans krijgt uit dat leven los te komen, maar daarvoor wel heel veel moet opgeven. Zeker een film die niet gemist mag worden.

Een film uit 2010, met Branka Katic, Catherine Deneuve, Enzo Caçote, Eric Ruf, Esteban Carvajal-Alegria, Florence Muller, Jean-Paul Bathany, Luka Antic, Marina Foïs, Niels Arestrup, Rachel Berger, Romain Duris

Categorie: ,

Beoordeel deze film:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren6 sterren7 sterren8 sterren9 sterren10 sterren
(totaal: 2 stemmen, gemiddeld: 7,50 )
Loading...

Koop deze film »

Wat vond jij van deze film?

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf als eerste een reactie op “L’Homme qui voulait vivre sa vie”