# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Guillaume Canet is momenteel een van de bekendere Franse acteurs, en hij stond in het jaar 2007 zelfs op de zesde plaats van bestbetaalde Franse acteurs en actrices. Die bekendheid dankt hij aan enkele succesvolle films als Jeux d’enfants en Ensemble c’est tout, waarin hij de hoofdrol speelde. In 2002 nam zijn regisseurscarrière een grote vlucht, na eerder enkele korte films en reclames te hebben geregisseerd kwam hij toen met zijn eerste speelfilm, Mon idole. In 2006 volgde zijn tweede film, Ne le dis à personne, een film die buitengewoon goed ontvangen werd. Canet won met deze film de César voor beste regisseur, verder won de film nog drie Césars en werd hij genomineerd in 5 andere categoriën. Ne le dis à personne (Tell no one) is een verfilming van de gelijknamige thriller van de Amerikaanse auteur Harlan Coben. In Amerika werd de film een van de grootste Franse succesen van de afgelopen jaren, en vele bekende filmcritici plaatsten de film in hun jaarlijkse top tien.

Alexandre Beck (François Cluzet) is een dokter wiens vrouw acht jaar geleden vermoord werd door een seriemoordenaar. Hij heeft zijn leven weer aardig op de rails weten te krijgen, maar dan wordt hij geconfronteerd met het feit dat er twee lichamen zijn gevonden in de buurt van de plek waar zijn vrouw werd vermoord. Omdat François destijds de enige andere aanwezige was op de plaats van het misdrijf, staat hij hoog bovenaan de lijst met verdachten. Tegelijkertijd krijgt hij ook ineens een emailbericht met een link naar een webcam waarop hij zijn vrouw even lijkt te zien, die hem een boodschap probeert te geven. Er komen echter steeds meer bewijzen die François als schuldige van de gebeurtenissen acht jaar geleden aanwijzen. Vanaf dat moment verloopt alles in sneltreinvaart en raakt hij betrokken bij iets dat hij nooit had kunnen vermoeden, bij gebeurtenissen die zich buiten zijn medeweten hebben afgespeeld.

Ne le dis à personne is een op Amerikaanse leest geschoeide thriller, maar wel met enkele typisch Franse trekjes. Sowieso natuurlijk de plaats van de gebeurtenissen, maar ook de manier waarop de film gemaakt is. Personages worden gedetailleerd en realistisch in beeld gebracht, er wordt veel gebruik gemaakt van de filmmuziek om de sfeer te versterken, en er wordt aardig wat afgepraat. Er is echter ook ruimschoots de tijd genomen voor de actiescènes, die een belangrijk onderdeel van de film vormen. Ten opzichte van het boek zijn er wat kleine dingen aan het plot veranderd, overigens met goedkeuring van de auteur Harlan Coben, uit wiens mond eens is opgetekend dat hij het einde van de film beter vond dan het einde van zijn eigen boek.

De hoofdrollen worden gepeeld door bekende acteurs als François Cluzet, Kristin Scott Thomas, André Dussolier en Jean Rochefort. Hoewel niemand van hen er echt bovenuit steekt, leveren ze allen een degelijke acteerprestatie af. Het is boeiend om te zien hoe een typisch Amerikaanse thriller geloofwaardig naar een Franse setting kan worden overgezet, met zowel het behouden van een zekere Amerikaanse stijl, als ook de toevoeging van bepaalde Franse elementen. Dat de film in zowel de Verenigde Staten als Frankrijk een succes is geworden is dan ook niet vreemd.

Deze thriller van Guillaume Canet is spannend en enerverend, misschien soms iets te ingewikkeld, maar wel goed gefilmd, met oog voor details en een goede rolverdeling. Canet levert een prestatie van formaat, door een genre te kiezen dat in de Franse cinema vrij uitzonderlijk is, en daarmee zo’n succes te hebben. Een aanrader voor liefhebbers van Hollywood-thrillers die een keer net even wat anders willen.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Ne le dis à personne”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven