# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

De Belgische acteur en regisseur Lucas Belvaux draait al enige tijd mee in de filmwereld. Hij speelde bijvoorbeeld in Chabrols Madame Bovary uit 1991 en regisseerde een trilogie (Un couple épatant, Cavale en Après la vie) waarmee hij in 2003 de prijs Louis-Delluc won. Voor de film Rapt (ontvoering) baseerde hij zich losjes op een Frans-Belgische ontvoeringszaak. In januari 1978 werd de Belgische baron Édouard-Jean Empain op klaarlichte dag ontvoerd. Hij was steenrijk en directeur van een groot industriëel bedrijf met honderdvijftigduizend werknemers en vele miljarden omzet. De ontvoeringszaak was groot nieuws in Frankrijk, met name ook voor de roddelbladen. In de film van Belvaux wordt vooral ingegaan op de gevangenschap en de politieke spelletjes die intussen door de politie en in het bedrijf gespeeld worden.

Stanislas Graff is een man die alles mee lijkt te hebben. Hij heeft geld, een liefhebbende vrouw en twee kinderen. Dagelijks dineert hij met de belangrijkste mensen in Frankrijk en hij heeft ook nog tijd om in een soort dubbelleven volop te pokeren en enkele maîtresses erbij te houden. Aan dat vlotte leventje komt plots een eind als hij bij het verlaten van zijn huis wordt klemgereden en voor hij het weet een pistool tegen zijn hoofd geduwd krijgt. Zijn ontvoerders dragen maskers en behandelen hem ruw. Ze eisen 50 miljoen euro. Om hun eisen kracht bij te zetten sturen ze een stuk vinger van Stanislas mee. Terwijl de politie de zaak onderzoekt, blijken er in zijn bedrijf mensen die hem liever kwijt dan rijk zijn. En als ook de roddelpers weet krijgt van de uitspattingen van de directeur ziet de situatie er weinig rooskleurig meer uit. Het geld komt er niet, de ontvoerders worden wanhopiger en roekelozer.

Lucas Belvaux levert met Rapt een degelijk portret van een man die van het ene op het andere moment alles kwijt raakt. Hij kiest niet echt voor een bepaald genre, waardoor de film afwisselend op een actiefilm, thriller en psychologische film lijkt. Door zich een groot gedeelte van de film op de ontvoering zelf te richten, bestaat de kans dat je als kijker niet zo betrokken bij de film raakt als je zou willen. Met name ook door de kille en weinig opgesmukte beelden en het nogal afstandelijke karakter van de meeste hoofdpersonen in de film, krijgt Rapt soms een koud en vlak uiterlijk. De hoofdrol van Yvan Attal maakt echter veel goed. Hij geeft zich niet alleen fysiek maar ook psychologisch aan zijn rol en levert een gedenkwaardige prestatie. De veelzijdige acteur (man van Charlotte Gainsbourg) lijkt zich de laatste tijd steeds meer op psychologische rollen te richten (Les regrets, Partir).

De film brengt al met al goed in beeld wat er precies gebeurt met een man die alles verliest. De vuile spelletjes die gespeeld worden, de mannen in pakken die vanaf het moment dat hij weg is zijn positie in het bedrijf willen overnemen, zijn gezin dat van hem vervreemd raakt. De film oordeelt niet en geeft ook geen oplossingen. Rapt had wellicht wel iets korter gekund, maar overtuigt niettemin door de intense vertolking van de hoofdrolspeler.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Rapt”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.