# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Een nieuwe film van Olivier Nakache en Eric Toledano, daar kun je niet omheen gezien het succes van hun vorige film, Intouchables. Die film trok wereldwijd miljoenen kijkers en wist bovendien heel wat prijzen in de wacht te slepen. In Samba is er opnieuw een hoofdrol voor Omar Sy, de ster van Intouchables. Ditmaal speelt hij de rol van illegale immigrant die zijn best moet doen om het hoofd boven water te houden. De liefhebbers van Intouchables zullen misschien teleurgesteld zijn door het weinig komische gehalte van deze nieuwe film: ditmaal wint de diepgang het van de humor.

Samba werkt al tien jaar in Frankrijk in verschillende beroepen. Hij heeft geen verblijfsstatus en is dus illegaal, en moet het dan ook hebben van zwart werk. Zijn droom is om chef te worden in een restaurant, wat dat betreft is hij al aardig op weg als afwasser. Maar wanneer hij gesnapt wordt door de politie, komt zijn aanwezigheid in Frankrijk op losse schroeven te staan. Ondanks dat hij door kan gaan voor een geboren en getogen Fransman met Afrikaanse wortels en zijn best doet om wat van zijn leven te maken. Na zijn arrestatie komt hij in contact met Alice (Charlotte Gainsbourg), die als vrijwilligster vluchtelingen bijstaat bij hun juridische zaken. Ze is na een burn-out langzaam weer bezig haar leven op de rails te krijgen. Tegen het advies in van haar collega’s raakt ze geïnteresseerd in de mens achter de problemen en verdiept ze zich in het leven van Samba.

Samba wordt vrijgelaten met het verzoek om het land te verlaten, maar duikt opnieuw onder en probeert met een leven van valse identiteitsbewijzen en tijdelijke klusjes de tijd te overbruggen naar een volgende poging om gelegaliseerd te worden. Met de hulp van zijn vriend Walid, die zichzelf Wilson noemt en doet alsof hij uit Brazilië komt, krijgt hij nieuwe hoop dat zijn droom uiteindelijk werkelijkheid zal worden. Maar hij weet tegelijkertijd dat elke misstap roet in het eten kan gooien.

Met hun film Samba belichten de makers een onderwerp dat al in meerdere Franse films aan de orde is gekomen, maar nog weinig in films met een groot budget. Waar ze in hun vorige film nog de toevlucht namen tot komedie om hun verhaal kracht bij te zetten, geven ze nu meer aandacht aan de psychologie van de personages. We zien Alice tobben met haar eigen leven, alhoewel de oorzaken van haar breakdown misschien nog iets duidelijker hadden gekund. Tegelijk wordt mooi in beeld gebracht hoe Samba worstelt met zijn eigen identiteit, een worsteling die hem bijna doet besluiten alles op te geven waar hij zo lang voor gevochten heeft.

Samba mist misschien de levendigheid en charme van Intouchables, maar heeft weer een eigenheid die misschien wel minstens zo aansprekend is, voor wie ervoor openstaat. Vooral de chemie tussen Samba en Alice is opmerkelijk, steeds worden ze weer naar elkaar toegetrokken, ondanks hun verschillen in het leven. Met een komische insteek was Samba een heel andere, waarschijnlijk mindere film geworden. De veel subtielere humoristische momentjes die er desondanks wel inzitten geven de film kleur en maken Samba tot een gebalanceerd verhaal dat je even doet stilstaan bij de verhalen achter die vele illegale immigranten, mensen die je in het dagelijkse leven niet uit de massa zou halen maar nu een gezicht krijgen.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Samba”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.