# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Éric et Ramzy is de naam van een komisch duo uit Frankrijk dat in eigen land vooral bekendheid geniet door hun radioshows, tvshows en films. Ze werkten samen met onder anderen Jamel Debbouze en Kad & Olivier (een ander bekend komisch duo), en met Jim Carrey in een korte film. Met de film Les Dalton hadden ze tot nu toe hun grootste succes. Deze film, waarin ze twee van de vier gebroeders Dalton uit de Lucky Luke stripboeken speelden, trok zo’n twee miljoen bezoekers. In 2008 voltooiden ze hun eerste film als regisseur, Seuls two, waarin ze ook zelf de hoofdrollen spelen. Met een miljoen bezoekers in de Franse bioscopen en vrij goede recensies is het een redelijk succes te noemen. In Seuls two speelt ook Kristin Scott Thomas een rol, zij was onlangs nog te zien in Il y a longtemps que je t’aime, het recente Franse filmhuissucces in Nederland van de hand van Philippe Claudel.

In Seuls two volgen we Gervais (Éric Judor), een politieagent die al jaren achter de bekende crimineel Curtis (Ramzy Bedia) aanzit. Dat hij hem nooit te pakken krijgt, ligt vooral aan zijn eigen onhandigheid en ook enigszins aan Curtis’ slimheid. Curtis wordt niet alleen achterna gezeten door de politieagent, maar ook door een bende schurken die het op zijn leven voorzien hebben. Wanneer op een dag Gervais, na een wilde achtervolging door Parijs, Curtis bijna te pakken heeft, gebeurt er iets wat niemand zou kunnen bedenken: ineens zijn de straten van Parijs uitgestorven. Gervais, die de volgende dag zou gaan trouwen, is ten einde raad, dwaalt wat door door de straten heen, probeert mensen uit het telefoonboek op te bellen, maar krijgt nergens gehoor.

Na enkele dagen blijkt echter dat hij niet alleen is in Parijs, hij hoort het geluid van een Formule-1 auto en tot zijn verbazing is de bestuurder daarvan niemand minder dan Curtis, de crimineel die hij maar niet te pakken kon krijgen. Nu de twee op elkaar aangewezen blijken te zijn, zal er bij Gervais en Curtis heel wat moeten veranderen voordat ze samen achter het raadsel van de mysterieuze verdwijning van alle inwoners van Parijs kunnen komen.

Seuls two is een komedie, en heeft ook alle elementen die het tot een komedie maken: een absurd plot en twee tegenovergestelde personages: een onhandige politieman en een doortrapte schurk. Het eerste gedeelte van de film bestaat simpelweg uit wat achtervolgingsscènes, daarmee trapt de film op een wellicht wat al te conventionele manier af. Dat kennen we immers inmiddels al wel van de vierdelige Taxi-serie. Op het moment dat door het verdwijnen van alle Parijzenaren het duo op elkaar is aangewezen, wordt het echter anders. Het absurde plot blijkt verrassende elementen te bezitten, en ook de personages worden boven verwachting uitgediept. Al met al ontspint zich in de film een uitermate inventieve en humoristische zoektocht naar de oorzaak van de verdwijning. Eveneens wordt hierbij voldoende aandacht geschonken aan de psychologie van de personages, zonder heel diep te gaan, maar wel genoeg om de aandacht van de kijker erbij te houden.

De film laat zien dat het komische genre in de Franse cinema nog altijd springlevend is. Het innovatieve van het duo Éric en Ramzy is dat ze gedurende heel de film geen moment te lang ergens op doorgaan, dat het in tegenstelling tot andere komedies bijna nergens echt flauw wordt. De twee hoofdpersonen zijn sympathiek, creatief, grappig en vinden de juiste balans tussen absurditeit en begrijpelijkheid: nergens verzandt de film in een overvloed aan grappen. Seuls two staat garant voor een avondje ongegeneerd lachen, op z’n Frans.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Seuls two”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.