# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Films en wijn zijn misschien wel de twee belangrijkste exportproducten van Frankrijk. Toch gebeurt het niet zo heel vaak dat beiden met elkaar in contact komen. Maar weinig films hadden tot dusverre wijn of wijn maken als onderwerp. Bij regisseur en producent Gilles Legrand leefde daarom al langer de wens om ooit een film te maken die zich afspeelt in de wijnmakerij. Met Tu seras mon fils, zijn derde speelfilm als regisseur, realiseert hij die wens. Ter voorbereiding op de film bezocht hij enkele wijnchâteaux in de omgeving van Bordeaux en de Bourgogne. Hij merkte daardoor op dat veel van de grote wijnmakers altijd moeite hebben hun kennis over te dragen op een jongere erfgenaam. Eerst wilde hij de film in de Bourgogne opnemen, maar hij vond er geen geschikte locatie, waarna hij uitweek naar de omgeving van Saint-Émilion nabij Bordeaux.

Paul de Marseul (Niels Arestrup) is eigenaar van een prestigieus wijnchâteau te Saint-Émilion. Hij runt het bedrijf met zijn zoon Martin (Lorànt Deutsch), een hardwerkende jongen, die echter wat minder neus voor de wijn lijkt te hebben dan zijn vader. Paul kan het dan ook niet verdragen dat zijn zoon eenmaal de wijnproductie over zal nemen en moedigt hem niet aan, sterker nog, hij kleineert hem bewust of onbewust als het gaat om zijn kwaliteiten op het werk. Hij droomt van een meer getalenteerde zoon, iemand die het château naar nog grotere hoogtes kan brengen. Wanneer zijn manager François ziek wordt, lijkt het moment dichterbij gekomen dat hij dingen moet gaan overdragen op Martin. Maar dan komt de zoon van François, Philippe (Nicolas Bridet), vanuit Amerika terug naar Frankrijk. Hij blijkt juist wel een goede smaak voor wijn te hebben, en lijkt in alles de ideale opvolger van Paul. Paul haalt hem dan ook binnen als de verloren zoon en wijst hem aan als opvolger. Vervolgens begint een schaakspel tussen de vier mannen, waarvan de uitkomst nog niet bij voorbaat vast staat.

Gilles Legrand heeft met een slechte vader-zoonrelatie misschien niet het meest originele thema voor zijn film gekozen. Toch weet hij er een interessante draai aan te geven doordat je als kijker je zowel in de zoon als de vader redelijk kunt inleven. Immers, zoon Martin lijkt inderdaad niet de meest ideale man om zijn vader op te volgen als wijnmaker. Tegelijk begrijp je de frustratie van Martin wanneer zijn vader hem keer op keer laat merken dat hij niet goed genoeg is en niet geschikt is als opvolger. Door die wisselwerking wint de film veel aan zeggingskracht.

Het prachtige landschap met de ordelijke rijen wijnstokken staat in schril contrast met de onderlinge verhoudingen in de film. In de besloten omgeving van het château broeit en gist het als in een eikenhouten wijnvat. Hoofdrolspeler Niels Arestrup weet als vanouds zijn rol als eigenzinnige pater familias met verve neer te zetten, daarbij gestimuleerd door de jongere garde in de personen van Lorànt Deutsch en Nicolas Bridet – die voor zijn rol genomineerd werd voor een César in de categorie Beste mannelijke nieuwkomer. Tu seras mon fils is een klassiek opgebouwde film met een aangename onderhuidse spanning die ervoor zorgt dat je heel de tijd bij de les blijft. Of 2011 nu een goed wijnjaar was of niet, Gilles Legrands film is een verrassend rijpe film die de lat hoog legt voor zijn komende films. Gaat uitstekend samen met een kaasplankje en een goed glas Bordeaux.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Tu seras mon fils”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.