# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Een beter leven krijgen, dat is voor veel mensen een belangrijke drijfveer. Zo ook voor de hoofdpersonen in Cédric Kahns nieuwste film, waarmee de regisseur qua thematiek een nieuwe weg in zijn carrière inslaat. Dat betere leven bestaat voor de ambitieuze maar misschien soms wat onbezonnen Yann uit het opstarten van een eigen restaurant waar hij naar hartelust zijn passie, koken, kan uitoefenen. De weg er naar toe gaat echter niet over rozen. In wat wel een sociaal drama genoemd kan worden, verkent Kahn de relatie tussen geld – of een gebrek daaraan -, succes en geluk. Met name hoofdrolspeler Guillaume Canet geeft een sterke vertolking van zijn personage, wellicht de beste uit zijn loopbaan tot nu toe.

Canet speelt Yann, een jonge kok in Parijs, op zoek naar een baan. Na tevergeefs om werk te hebben gevraagd bij een restaurant, ontmoet hij Nadia (Leïla Bekhti), een alleenstaande Frans-Libanese moeder. Hij vraagt haar mee voor een drankje en versiert haar. “Hoe groot is de kans dat we samen in bed belanden,” vraagt Yann zonder schaamte. “Nul” is het directe antwoord. Natuurlijk – het is en blijft een film – worden ze in het volgende shot naast elkaar wakker. Nadia en Yann kunnen het goed met elkaar vinden en ook tussen Yann en Nadia’s 9-jarige zoontje Slimane (Slimane Khettabi) klikt het goed. Hun relatie begint al snel zo serieus te worden dat ze aan settelen gaan denken.

Op een dag ontdekt Yann bij een meertje op een afgelegen plek een lichtelijk vervallen huis. Meteen ziet hij daarin de ideale plek om een restaurant te beginnen, zijn grote droom. Impulsief als hij is, belt hij de eigenaar van het huis en maakt een afspraak. Niet veel later hebben ze het huis in hun bezit, maar moeten ze zich in de schulden steken om er ook nog wat moois van te maken. De financiële druk loopt steeds meer op en zorgt voor kleine strubbelingen tussen Nadia en Yann. Yann probeert wanhopig aan genoeg geld te komen om het restaurant aan de strenge wettelijke eisen te laten voldoen.

Wanneer Nadia een tijdelijke baan in Montreal – Canada – krijgt aangeboden die veel beter schijnt te verdienen dan haar huidige baan overweegt ze daarop in te gaan. Die overweging alleen al is genoeg om bij Yann de stoppen te laten doorslaan. Als reactie daarop gaat Nadia er toch op in, maar wel met tijdelijke achterlating van haar zoontje. Vervolgens focust de film zich op de ontwikkelende relatie tussen Yann en Slimane. Na enige tijd van Skype-contact horen ze niets meer van Nadia en bereiken de financiële zorgen van Yann een hoogtepunt. Yanns onbezonnen daden leiden uiteindelijk tot een langzaam afglijden in de criminaliteit en de marge van de samenleving, waarbij het uiteindelijk steeds onzekerder wordt of Slimane zijn moeder ooit nog zal terugzien.

Une vie meilleure valt lastig in een hokje te duwen. Het is een sociaal drama, maar tegelijk op sommige momenten een misdaadfilm en op andere een romantisch liefdesverhaal. Regisseur Kahn en zijn medeschrijvers aan de film weten de ontwikkeling van de relatie tussen de jonge Slimane en zijn ‘stiefvader’ Yann geloofwaardig neer te zetten, deels omdat alles vrij natuurlijk verloopt. Gaandeweg groeit Yann in zijn vaderrol, ongeveer gelijke pas houdend met Slimanes vervagende herinnering aan moeder Nadia. De film toont de hardheid van een samenleving waar mensen zich makkelijk in de schulden kunnen werken maar er dankzij kleine wettelijke regeltjes en persoonlijke tegenslagen veel moeilijker weer uit geraken.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Une vie meilleure”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven