Yves Saint Laurent – L’Amour Fou

Geregisseerd door Pierre Thoretton

In 2008 overleed de wereldberoemde mode-ontwerper Yves Saint Laurent op 71-jarige leeftijd. Hiermee kwam een eind aan het leven van een man die ruim veertig jaar lang zijn stempel op de internationale modewereld gedrukt had. Regisseur Pierre Thoretton volgt met zijn documentaire over dit icoon van de mode het voorbeeld van vele andere recente documentaires over bekende couturiers als Carl Lagerfeldt en Valentino Garavani. In Yves Saint Laurent – L’Amour Fou schetst Thoretton een portret van het leven van Yves Saint Laurent, van diens relatie met Pierre Bergé en van hun gezamenlijke kunstverzameldrift. De film werd genomineerd voor een César voor beste documentaire.

Yves Saint Laurent is 17 jaar wanneer hij aan de slag gaat bij het Franse modehuis Christian Dior. Vier jaar later overlijdt Dior plotseling en wordt de jonge Saint Laurent vooruit geschoven als diens opvolger en moet hij het modehuis zien te redden van de ondergang. Met zijn eerste collectie ‘Trapèze’ kent hij direct een immens succes. In 1958 onfermt de zakenman Pierre Bergé zich over de carrière van de jongen en de twee krijgen een relatie. Kort daarna moet Saint Laurent echter het leger in, om te vechten in Algerije. Hij keert na enkele weken depressief terug en moet opgenomen worden. Zijn plaats bij Dior is inmiddels ingenomen. Enige tijd hierna krijgt Bergé het voor elkaar om een Amerikaanse investeerder te strikken geld in Saint Laurent te steken. Ze richten het modehuis Yves Saint Laurent op en in 1962 toont Saint Laurent hier zijn eerste collectie.

De partners worden extreem succesvol en Saint Laurents creaties bepalen jarenlang het modebeeld. Met het geld dat ze verdienen kopen ze diverse huizen, die ze smaakvol inrichten met dure kunstobjecten. Ze leven een leven vol luxe, maar met het geld komt ook de drank en drugs het leven van Saint Laurent in. Buiten het succesvolle leven en de roem rond de catwalk blijkt de couturier de druk van het dagelijkse bestaan niet aan te kunnen. Heel zijn leven kampt hij dan ook met depressies.

Je hoeft niet van mode te houden om deze documentaire te kunnen waarderen. Er wordt teruggeblikt op een halve eeuw leven in de schijnwerpers door iemand die op al die momenten aanwezig was, Pierre Bergé. De regisseur interviewde Saint Laurents levenspartner in totaal zes keer verspreid over vier maanden tijd. Verder putte Thoretton uit zo’n 100.000 foto’s van het leven van de couturier. Dat alles combineert hij tot een stijlvol beel waarin hoogte- en dieptepunten van Yves Saint Laurent aan bod komen.

Rode draad in de film vormt de omvangrijke kunstcollectie van het koppel. Na de dood van Saint Laurent besloot Bergé namelijk om deze collectie in zijn geheel te laten veilen. Deze veiling vond in 2009 plaats, en leverde uiteindelijk ongeveer 350 miljoen euro op. De documentaire begint op het moment dat de collectie nog in de huizen van Bergé en Saint Laurent staat. Gedurende de film worden tussendoor steeds beelden getoond van het leeghalen van deze huizen, en aan het einde ook beelden van de veiling zelf.

Yves Saint Laurent – L’Amour Fou schetst een prachtig en tegelijk soms triest portret van het leven van deze fascinerende modekoning en zijn creaties. Beelden van zijn kunstcollectie, zijn mode-ontwerpen, interviews en archiefbeelden combineren als de stoffen van een kleurrijke jurk. Een echte biografie van Saint Laurent is het niet, en tegelijk ook geen liefdesgeschiedenis, zoals de titel van de film suggereert. Eveneens is het gelukkig geen heiligverklaring of verheerlijking. Wel een blik in het persoonlijke leven van twee mensen, van wie er een die zeldzame genialiteit bezat die die hem in het rijtje van de grootste kunstenaars als Picasso en Mondriaan plaatst.

Een film uit 2010, met Betty Catroux, Boujemaa Lahbali, Catherine Deneuve, Frédéric Chambre, Jack Lang, Laetitia Casta, Loulou De La Falaise, Pierre Bergé, Yves Saint-Laurent

Categorie:

Beoordeel deze film:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren6 sterren7 sterren8 sterren9 sterren10 sterren
(totaal: 1 stemmen, gemiddeld: 2,00 )
Loading...

Koop deze film »

Wat vond jij van deze film?

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf als eerste een reactie op “Yves Saint Laurent – L’Amour Fou”