Filmfestival Ciné Premières verhuist van Groningen naar Vlissingen

Er komt dit jaar geen nieuwe editie van het Franse filmfestival Ciné Premières in Groningen. In plaats daarvan neemt het Zeeuwse filmfestival Film by the Sea onder de noemer Ciné Premières een aantal Franse films op in het aanbod. Het Franse filmfestival moest in Groningen wijken voor IDFA.

In 2013 werd de zeventiende en laatste editie van het festival nog in Groningen gehouden, met daarnaast in een aantal steden op andere plekken in het land ook vertoningen van Franse films. Dit jaar neemt Film by the Sea echter het stokje over – en verhuist de standplaats van het festival zodoende naar de andere kant van het land, Vlissingen.

In Vlissingen zijn van 12 september tot 21 september een achttiental Franstalige films te zien. Dat zijn onder meer Un beau dimanche van Nicole Garcia, 3 Coeurs van Benoît Jacquot (met Catherine Deneuve), Aimer, Boire et Chanter van Alain Resnais en La Chambre Bleue van Matthieu Almaric. Openingsfilm va Ciné Premières op Film by the Sea is Party Girl van Marie Amachoukeli, Claire Burger en Samuel Theis.

De Franstalige films op het festival dingen mee naar La Grenouille, de prijs voor de beste Franstalige Film. Dit is een nieuw initiatief van Alliance Française Pays Bas. De uitreiking vindt 19 september plaats tijdens de Award Ceremony.

Door het jaar zijn er verder in het kader van het Franse filmfestival maandelijks speciale voorpremières van Franse films in diverse theaters in het hele land. Het landelijke programma van Ciné Premières, georganiseerd door Film by the Sea, is vanaf 1 oktober te zien in Arnhem, Amsterdam, Breda, Den Haag, Deventer, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam, Terneuzen, Tilburg, Utrecht, Vlissingen, en Wageningen met elke eerste week van de maand een avant-première van een nieuwe Franse film.


Reactie (1)

  1. Maeyken van Helden
    10 jaar geleden

    Zwaar teleurgesteld over het verdwijnen van het Frans filmfestival uit Groningen. Als romanist die in G. gestudeerd heeft en daar ook een grote liefde heeft opgevat voor de Franse en Italiaanse film voel ik me nu in het culturele verdomhoekje zitten. Een onbegrijpelijk besluit!

Geef een reactie