Kleinzoon Marcel Pagnol wil ’trilogie marseillaise’ redden met crowdfunding

Film- en literatuurfans zullen Marcel Pagnol (1895-1974) kennen als de schepper van onder meer Jean de Florette/Manon des Sources en het autobiografische La gloire de mon père/Le château de ma mère. Nog bekender, in elk geval in Frankrijk, is zijn trilogie marseillaise, het drieluik Marius, Fanny en César. Theaterstukken die verfilmd werden, en de eerste grote Franse films uit het tijdperk van de films met geluid. De originele opnames zijn in slechte staat en de kleinzoon van de auteur lanceerde onlangs een actie om deze te restaureren en opnieuw uit te brengen.

Op de crowdfundingsite Ulule is een actie gestart die 50.000 euro per film moet opleveren, met behulp van bijdrages van het publiek. De originele negatieven van de film zijn er slecht aan toe, zo staat te lezen. “Ze zijn bevlekt, beschimmeld, gescheurd, beschadigd.” Hoog tijd dus om de films weer op te lappen, zodat ze opnieuw in filmzalen in hun originele staat kunnen worden vertoond.

Deelnemers aan de crowdfundingactie krijgen onder meer een stukje van een originele filmband die vroeger in filmzalen werd vertoond en de drie films op dvd. Hier lees je meer over de actie.


Reactie (1)

  1. Neval
    10 jaar geleden

    Afgelopen zomer (2014) draaiden in Frankrijk de eerste 2 films van de Marseille trilogie: ‘Marius’ en ‘Fanny’, door Daniel Auteuil, die al eerder op prachtige wijze: La fille de puisatier (de dochter van de puttendelver) verfilmde in 2011. De 3e film, ‘César’ is gepland voor 2015. Ik hoop dat ze snel in Nederland te zien zijn!

Geef een reactie