Leids Film Festival van start

Vanavond start in Leiden de 7e editie van het Leids Film Festival (LFF). Het LFF, dat duurt tot 28 oktober, biedt premières en voorpremières van Hollywood- en Arthousefilms uit diverse landen. Het speelt zich af in de verschillende bioscopen van Leiden, daarnaast zijn er een aantal films online te bekijken. Ook dit jaar zijn er weer enkele Franse films te zien, hieronder zie je welke.

Adieu Berthe
Regie: Bruno Podalydes
Met onder andere: Denis Podalydès, Valérie Lemercier, Isabelle Candelier

Dag Berthe, maar wie is Berthe eigenlijk? Vergeten in een bejaardenhuis ver van Parijs, overdenkt ze de geheimen uit haar jeugd en haar wensen wat betreft haar stoffelijk overschot. Haar kleinzoon moet kiezen: begraven of cremeren? Hij moet ook kiezen tussen zijn vrouw Hélène en zijn maîtresse Alix. Gaat hij naar de uitvaart van zijn oma of naar het verjaardagsfeestje van de vriend van zijn dochter? Blijft hij een apotheker of betreedt hij de wereld van de magie? Het is allemaal teveel voor Armand, die nu ontdekt dat hij zijn aandacht moet gaan richten op een serieus bestaand probleem. Humor wordt onder meer bepaald door herkenning. Is het goed gedaan, dan zullen we ons herkennen in andermans ellende en lachen om ons eigen, mogelijke lot.

Vrijdag 26 oktober: 21.00 – Ximon-zaal (online)
Zaterdag 27 oktober: 12.15 – Trianon 2
Zondag 28 oktober: 11.45 – Ximon-zaal (online)

Amour
Regie: Michael Haneke
Met onder anderen: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, William Shimell, Isabelle Huppert, Laurent Capelluto

George en Anne zijn twee gepensioneerde muziekleraren van in de tachtig. Ze wonen in Parijs. Hun dochter, zelf ook musicus, woont met haar kinderen in het buitenland. Op een dag krijgt Anne een herseninfarct waardoor ze aan één kant van haar lichaam verlamd raakt. Dit stelt de relatie tussen Georges, Anne en hun dochter danig op de proef. Voor deze film won de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke op het Cannes Film Festival zijn tweede Palm d’Or. Haneke won ook de Palm d’Or voor zijn laatste film, The White Ribbon (LFF 2010), en kreeg de Cannes prijs voor Caché and The Piano Teacher.

Zaterdag 27 oktober: 14.15 – Trianon 1
Zondag 28 oktober: 18.30 – Kijkhuis 1

Comme un homme
Regie: Safy Nebbou
Met onder anderen: Kévin Azaïs, Charles Berling, Emile Berling, Sarah Stern

Louis is een 16-jarige jongen en de zoon van de directeur van zijn middelbare school. Hij is alles behalve een prater en nog nooit raakte hij in de problemen. Zijn beste vriend, de 18-jarige Greg is zijn tegenpool: gewelddadig, boos en provocerend. Hij werd van school gestuurd wegens fysieke bedreigingen tegenover Camille, een jonge lerares Engels. Wanneer Greg wraak wil nemen op Camille vraagt hij de hulp van Louis, die zo gefascineerd is door dit idee dat hij ermee instemt. Ze ontvoeren de vrouw en sluiten haar op in een afgelegen schuurtje. Louis wordt medeplichtig wanneer Greg hem de sleutels geeft van de hut. Greg heeft echter hele andere plannen met Camille dan Louis ooit voor mogelijk had gehouden. Louis komt oog in oog te staan met zijn alter ego.

Woensdag 24 oktober: 18.00 – Ximon-zaal (online)
Donderdag 25 oktober: 18.45 – Kijkhuis 2
Zaterdag 27 oktober: 18.00 – Ximon-zaal (online)
Zondag 28 oktober: 16.30 – Kijkhuis 1

Haute Cuisine
Regie: Christian Vincent
Met onder anderen: Catherine Frot, Jean d’Ormesson, Hippolyte Girardot, Arthur Dupont, Jean-Marc Roulot

Hortense Laborie is een gevierd chef-kok die wordt gevraagd als privéchef van François Mitterand, de president van Frankrijk eind jaren ’80. Alle maaltijden die Mitterand nuttigt in het Elysée vallen vanaf nu onder haar verantwoordelijkheid. Ondanks de afgunst en jaloezie van de huidige keukenbrigade weet Hortense haar plekje te bemachtigen. Met haar geheel eigen manier van koken weet ze de smaakpapillen van de president te prikkelen. Dit gaat echter niet zomaar, want binnen de paleismuren liggen nog meer obstakels op de loer. Haute Cuisine is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Danièle Delpeuch, een bescheiden provinciale chef-kok en restaurateur die in de jaren tachtig werd opgeroepen door president Mitterand als zijn persoonlijke kok in het Elysée paleis.

Woensdag 24 oktober: 18.15 – Trianon 2
Zaterdag 27 oktober: 12.00 – Kijkhuis 1


Geef een reactie