Vanaf 10 januari in Nederland: Une vie meilleure

Vanaf donderdag 10 januari draait de film Une vie meilleure in de Nederlandse filmzalen. Deze film van Cédric Kahn, met onder anderen Guillaume Canet, Leila Bekhti en Slimane Khettabi was eerder al op diverse Europese filmfestivals te zien. Kahn, die tot nu toe vooral thrillers maakte, brengt in zijn nieuwste film de wanhoop en benauwende situatie van de hoofdpersonen gedegen en met vaart in beeld, waarbij hij de valkuil van het sentiment vakkundig weet te omzeilen

Synopsis:
Yann is een man van de grote dromen. Dag na dag gaat hij de restaurants van Parijs af, zijn droombaan als chefkok najagend. En wanneer hij de mooie Nadia ontmoet, zet hij ook zijn zinnen op haar. Yann en Nadia worden verliefd en vormen met Nadia’s zoontje Slimane al gauw een echt gezin. Wanneer ze op een vervallen maar prachtig gelegen pand stuiten, net buiten Parijs, zien ze hun toekomst vorm krijgen. Geld hebben ze niet, wel die grote dromen. Ze besluiten om het pand te kopen en er een restaurant te beginnen. Maar vastberadenheid alleen is niet voldoende om hun dromen te verwezenlijken.

Uit de recensie:
“Une vie meilleure valt lastig in een hokje te duwen. Het is een sociaal drama, maar tegelijk op sommige momenten een misdaadfilm en op andere een romantisch liefdesverhaal. Regisseur Kahn en zijn medeschrijvers aan de film weten de ontwikkeling van de relatie tussen de jonge Slimane en zijn ‘stiefvader’ Yann geloofwaardig neer te zetten, deels omdat alles vrij natuurlijk verloopt. Gaandeweg groeit Yann in zijn vaderrol, ongeveer gelijke pas houdend met Slimanes vervagende herinnering aan moeder Nadia. De film toont de hardheid van een samenleving waar mensen zich makkelijk in de schulden kunnen werken maar er dankzij kleine wettelijke regeltjes en persoonlijke tegenslagen veel moeilijker weer uit geraken.”


Geef een reactie