Gérard Depardieu op bezoek bij Poetin

Acteur Gérard Depardieu heeft deze week van de Russische president Vladimir Poetin het Russische staatsburgerschap aangeboden gekregen. Dit kreeg hij vanwege zijn verwerping van het Franse paspoort, na kritiek op plannen van de Franse overheid om een hoge rijkenbelasting in te stellen. De acteur is dit weekend in Rusland voor een ontmoeting met de president.

Mogelijk zal Depardieu tijdens zijn ontmoeting met de president al het Russische paspoort in ontvangst nemen. De acteur is in Sotsji, de badplaats aan de Zwarte Zee waar Poetin een verblijf heeft. Depardieu is een vaak geziene gast op Russische filmfestivals en feestjes met Russische beroemdheden. Eerder lag hij al onder vuur omwille van banden met de Tsjetsjeense heerser Ramzan Kadyrov. Ook bejubelde hij meermaals de Russische democratie. Depardieu is in Rusland een geliefd acteur, zijn films doen het er al sinds Sovjet-tijden goed. Door het van oudsher socialistische karakter van Frankrijk waren Franse films sowieso populair in de Sovjet-Unie.

Gérard Depardieu kwam in december met een vlammend betoog tegen de plannen van de Franse regering om voor inkomens van boven de 1 miljoen een belasting van 75% te gaan heffen. Hij dreigde zijn toevlucht in het buitenland te zoeken en kocht onlangs ook een huis in België. Ook in België loopt overigens een procedure om Depardieu te nationaliseren. Of dat nog doorgaat nu Depardieu de Russische nationaliteit krijgt, valt nog te bezien. Volgens de voorzitter van de naturalisatiecommissie, Georges Dallemagne, verandert het voorstel van Poetin technisch gesproken niets aan de vraag van de Franse acteur om Belg te worden. “Maar als hij de Russische nationaliteit verwerft, zullen we zijn dossier anders bekijken”, verduidelijkt hij.


Geef een reactie