Gérard Depardieu op de vlucht voor Franse rijkenbelasting?

De Franse steracteur Gérard Depardieu werd vorige week bij de notaris gespot in het Belgische dorpje Néchin. Volgens de krant Le Soir heeft de acteur een huis aangeschaft in het Henegouwse plaatsje, bekend als toevluchtsoord voor rijkere Fransen. Belgische en Franse media vermoeden dat de acteur op de vlucht is voor de zogenaamde rijkentaks, een belasting op het inkomen van 75% die president Hollande heeft ingesteld voor Fransen die meer dan een miljoen euro verdienen.

De lokale bewoners spreken van ‘La rue des milliardaires’, een straat met door hoge hekken afgeschermde kasten van huizen, waarvan velen door Fransen bewoond worden. Of Gérard Depardieu vanaf nu ook een van deze huizen bewoond is niet bekend, de acteur weigert commentaar te geven, maar ontkent de aankoop niet. Vorige week maandag vereerde Depardieu het Belgische dorp met een bezoek. Behalve het ondertekenen van een koopcontract, zou de 63-jarige acteur ook ontbeten hebben in het plaatselijke kasteel.

Depardieu schaarde zich tijdens de presidentsverkiezingen achter ex-president Sarkozy, tegenstander van de rijkentaks. Hoeveel de acteur jaarlijks verdient is niet bekend, maar zijn bezit bestaat onder meer uit wijngaarden in Bordeaux, Anjou, Italië en Marokko, en een restaurant in Parijs. Depardieu zou niet de enige zijn die het verzwaarde belastingklimaat ontvlucht. Bernard Arnault, eigenaar van Christian Dior, kocht ook een stulpje in België. Daarnaast verhuisden veel rijke Fransen naar Engeland, dat ook mildere belastingen kent voor rijke mensen.

France Télévisions ging op bezoek in Néchin en interviewde enkele inwoners:


Geef een reactie