Violette – speciale voorpremière

Op donderdag 9 januari gaat Martin Provosts Violette in première – een biopic van de Franse schrijfster Violette Leduc (1907 – 1972). De film geeft een prachtig beeld van deze even fascinerende als moeilijke vrouw, die zich bewoog in de kringen van De Beauvoir, Sartre, Camus en Genet.

Regisseur Martin Provost, die in 2008 het leven verfilmde van de schilderes Séraphine de Senlis, heeft nu zijn camera gericht op Leduc in deze door hem meegeschreven biopic. Hij concentreert zich op de periode die vlak na afloop van WO II begint en eindigt met de publicatie van haar eerste bestseller La Bâtarde in 1964. Het is de tijd van het existentialisme, de tijd dat mensen als De Beauvoir, Sartre, Camus en Genet het culturele en intellectuele aanzien van Parijs domineren. Maar het is ook de tijd dat haar lesbische ontboezemingen de censuur niet overleven. Provost romantiseert nergens, maar vertelt Leducs verhaal heel ingetogen, daarbij geholpen door het meer dan uitstekende acteerwerk van Emmanuelle Devos.

Wie de film eerder wil zien én wie wil kennismaken met regisseur Provost kan op zondag 5 januari terecht in Rialto. Na de vertoning van de film zal Provost vragen van het publiek beantwoorden. De middag wordt gepresenteerd door Filmkrant-hoofdredacteur en NRC Handelsblad-recensent Dana Linssen.


Reactie (1)

  1. filmfreak
    10 jaar geleden

    Ik zag op http://filmflix.nl/nl/movie/209282/Violette-2013 de poster van de film die je kan downloaden ook de trailer is daar te bekijken

Geef een reactie