3 Franse films in de race voor Amerikaanse filmprijs

2012 is een goed jaar voor de Franse film. Diverse films werden hits in de bioscopen en de filmprijzen stromen binnen. Ook in de VS weten ze de Franse cinema van dit jaar te waarderen. Maar liefst drie Franse films dingen in januari 2013 mee naar de Golden Globe voor Beste buitenlandse film. Het gaat om de films Amour, Intouchables en De rouille et d’os. Actrice Marion Cotillard doet bovendien mee in de categorie Beste actrice.

Behalve drie Franse films zijn er in de categorie voor beste buitenlandse film ook nominaties voor twee Scandinavische films: A Royal Affair (Deens) en Kon-Tiki (Noors). De prijzen worden op 13 januari uitgereikt en gelden als de graadmeter voor de Oscars, de belangrijkste filmprijzen.

Met drie van de vijf nominaties voor Franse films is er een goede kans dat een ervan met de prijs naar huis gaat. De grootste kanshebber is waarschijnlijk wel Amour, de film van Michael Haneke die enkele dagen geleden al gewaardeerd werd met de prijs voor beste film door Amerikaanse filmcritici. Ook de twee andere films gooien echter hoge ogen. Intouchables vooral door de immense populariteit, De rouille et d’os vanwege de onderscheidende rol van Marion Cotillard.


Geef een reactie