30e sterfdag Louis de Funès

Op 27 januari 1983, nu 30 jaar geleden, overleed de Franse acteur en komiek Louis de Funès op 68-jarige leeftijd aan een hartinfarct. Jarenlang was hij een van de populairste acteurs, in binnen- en buitenland. Zijn grote bekendheid dankt hij voor een deel aan een bepaalde rol: die van inspecteur Cruchot in de serie over de gendarmes van Saint-Tropez. De Funès speelde in vele tientallen films maar had, met name aan de start van zijn carrière, ook succes in het theater.

Kenmerkend was het driftige, opvliegende karakter van zijn personages. Vaak speelde hij ook een rijke die alles in zijn omgeving probeerde te controleren maar waarbij het een na het ander mis ging. Zijn relatief kleine gestalte compenseerde hij met een overdreven mimiek en beweeglijkheid.

De jaren ’60 was de tijd waarin hij met zijn films hit na hit boekte. Uit die tijd stamt ook de film La grande vadrouille, een komische film over de Tweede Wereldoorlog, die met 17 miljoen bezoekers lange tijd de best bezochte film was in Frankrijk. Andere bekende films waarin hij een hoofdrol had: Oscar, Le corniaud, Le grand restaurant, Fantômas, Les aventures de Rabbi Jacob.

Nog steeds gemist
Na al die jaren is er nog steeds een lege plek in de Franse filmwereld. Uit een onderzoek van Le Journal du Dimanche blijkt dat 74% van de Fransen vindt dat de Funès nog altijd gemist wordt. Onder de ondervraagden was er niemand die niet wist wie Louis de Funès was. 30 jaar na zijn sterfdag wordt zijn film La grande vadrouille het meest gewaardeerd. Op de tweede plek komt Le corniaud. De Gendarme-serie staat op de vijfde plaats van meest gewaardeerde films.

Als eerbetoon aan deze markante Franse acteur hieronder enkele geliefde scènes waarin hij zijn talenten toont.

Le grand restaurant

Gendarme te Saint-Tropez

Les Aventures de Rabbi Jacob

Oscar

La grande vadrouille


Geef een reactie