Amour van Michael Haneke grote winnaar bij Césars

De film Amour van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke is de grote winnaar van de Césars die afgelopen vrijdag werden uitgereikt. Amour kreeg prijzen in de vier belangrijkste categorieën, Beste film, Beste regisseur, Beste acteur en Beste actrice. Ook ging Haneke’s prent met de prijs voor Beste originele scenario aan de haal. Verliezer van de avond was de film Camille redouble, die maar liefst 13 nominaties kreeg maar er geen van wist te verzilveren.

In Amour verbeeldt de al vaak gelauwerde Michael Haneke de laatste levensfase van een ouder koppel, wonend in een Parijs appartement. De liefde tussen beiden wordt danig op de proef gesteld door een beroert die de vrouw krijgt, waardoor ze volledig van de zorg van haar man afhankelijk wordt. De twee hoofdrolspelers Emmanuelle Riva en Jean-Louis Trintignant mochten ook een beeldje in ontvangst nemen, voor die laatste nam zijn zoon de honneurs waar.

In het rijtje met overige winnaars zijn er weinig verrassingen te bespeuren. De Belgische acteur Matthias Schoenaerts kreeg een prijs voor Beste mannelijke belofte met zijn rol in de film De rouille et d’os. Les adieux à la reine, het nieuwste kostuumdrama van Benoît Jacquot, kreeg drie prijzen, voor Beste kostuums, Beste fotografie en Beste decors. Beste animatiefilm was Ernest & Celestine, over een muis die vrienden wordt met een beer. De film Argo ging er met de César voor Beste buitenlandse film vandoor.

De winst van de belangrijkste Césars was niet het enige wapenfeit van Haneke dit weekend, zondag won hij met zijn film ook de Amerikaanse Oscar voor Beste buitenlandse film.

De volledige lijst met winnaars vind je op deze site.


Geef een reactie