Franse films op het Leiden International Film Festival

Vandaag is in Leiden het jaarlijkse internationale filmfestival weer begonnen. Tot en met zondag 6 november zijn er in de diverse bioscopen in de stad tientallen films te zien. Daaronder ook een aantal Franse films.

A PEINE J’OUVRE LES YEUX
Farah is een rebelse moderne 18-jarige in Tunis in 2010. Ze feest, drinkt en zingt in een politieke rockband, maar brengt zichzelf daarmee in gevaar in het conservatieve Tunesië. Deze fictiefilm over de Arabische Lente won al vele internationale prijzen.

FRANTZ
Een klein Duits dorpje, vlak na de Eerste Wereldoorlog. Een mysterieuze fransman komt bloemen leggen op het graf van Anna’s verloofde, die is gesneuveld in Frankrijk. En dan begint het verhaal pas. Paula Beer is prachtig in zwart-wit.

JUSTE LA FIN DU MONDE
Wonderkind Xavier Dolan verzamelde een sterrencast (Léa Seydoux! Marion Cotillard! Vincent Cassel!) voor zijn zesde film, gebaseerd op het toneelstuk van Jean-Luc Lagard. Wanneer een familie samenkomt voor een diner resulteert dit in een, op zijn zachtst gezegd, bewogen reünie.

L’ÉCONOMIE DU COUPLE
Een koppel met twee kinderen staat na 15 jaar huwelijk op het punt te scheiden. Tot de echtgenoot een nieuwe woonplek heeft gevonden, besluiten ze samen te wonen en uit te zoeken hoe ze hun bezittingen moeten delen.

MA VIE DE COURGETTE
Wanneer zijn moeder overlijdt komt een jongetje met de bijzondere bijnaam Courgette terecht in een weeshuis. Het ontroerende Ma vie de Courgette dingt volgend jaar namens Zwitserland mee om de Oscar voor beste buitenlandse film, wat voor een animatiefilm zelden voorkomt.

MAL DE PIERRES
De Tweede Wereldoorlog loopt ten einde en Gabrielle zit vast in een verstandshuwelijk. Totdat ze in een kuuroord een veteraan ontmoet. Een mooie film over vrijheid en het maken van moeilijke keuzes.

MÉDECIN DE CAMPAGNE
Een plattelandsdokter komt erachter dat hij heel erg ziek is, en moet op zoek naar een vervanger. Nogal een moeilijke opgave, aangezien hij zichzelf als onvervangbaar ziet.


Reactie (1)

  1. Millenaar
    8 jaar geleden

    Prachtig aanbod…de film juste la Fin du Monde heeft in Nederland de tv5MONDE award gekregen van de Franse jury tijdens filmbythesea in september

Geef een reactie