In beeld: Franse Bondgirls

Vanaf vandaag is Skyfall, de nieuwste film over geheim agent 007 – Bond, James Bond – te zien in de Nederlandse bioscopen. Bond gaat zoals altijd ook in deze film weer vergezeld van minstens Ă©Ă©n bevallige dame. Dit keer is de rol van Bondgirl weggelegd voor de Franse actrice BĂ©rĂ©nice Marlohe. De 33-jarige actrice speelde tot nu toe vooral in televisieseries, en kent met Skyfall haar grote doorbraak. In het verleden hebben meer Franse actrices indruk gemaakt als Bondgirl.


Claudine Auger

In de vierde Bondfilm Thunderball komen we voor het eerst een Franse Bondgirl tegen. De dan 24-jarige Claudine Auger speelt de rol van Dominique Derval, aan de zijde van Sean Connery. Het was haar eerste grote rol, maar deze betekende geen doorbraak. Wel speelde ze later in haar carrière nog in diverse films, ze groeide echter niet uit tot superster. De bekendste film waarin ze verder nog speelde was Flic Story, van regisseur Jacques Deray.

Corinne Cléry

Ze begon haar filmcarrière in de late 60-er jaren onder de naam Corinne Piccolo. De film waarmee ze bekendheid kreeg was Histoire d’O, een film naar de gelijknamige BDSM-roman van Dominique Aury. In Moonraker heeft ze de rol van Corinne Dufour. James Bond wordt in die film gespeeld door Roger Moore. Na Bond speelde ze voornamelijk in Italiaanse films.

Carole Bouquet

De eerste grote rol van Carole Bouquet was in een film van Luis Bunuel, Cet obscur objet du désir. Al snel daarna leek ze klaar voor Hollywood, wat haar uiteindelijk de rol van Melina Havelock in de Bondfilm For Your Eyes Only opleverde. In Amerika kreeg ze echter geen voet aan de grond, waarna ze haar carrière vooral voortzette in Frankrijk. In 1990 kreeg ze de César voor beste actrice voor haar rol in Trop belle pour toi. Ook was ze een tijdlang het gezicht van modehuis Chanel.

Sophie Marceau

Direct vanaf haar eerste film was Sophie Marceau een bekendheid in Frankrijk. Op 14-jarige leeftijd speelde ze in de succesfilm La boum. Hierna speelde ze in meer Franse films, maar ook in films uit Hollywood en Azië. In 1995 had ze een rol in Braveheart, en vier jaar later was ze Bondgirl aan de zijde van Pierce Brosnan in The World Is Not Enough. Marceau heeft inmiddels ook enkele films geregisseerd.

Eva Green

De in 1980 geboren Eva Green begon haar leven als actrice op 21-jarige leeftijd met wat rollen in theaterstukken. Ze maakte haar filmdebuut in Bernardo Bertolucci’s controversiĂ«le film The dreamers en speelde vervolgens in Arsène Lupin en Kindom of heaven. Hierna werd ze gevraagd voor de rol van Bondgirl Vesper Lynd in Casino Royale. In deze film speelt ze tegenover Daniel Craig als James Bond, en het is een van de zeldzame keren dat Bond daadwerkelijk verliefd wordt op een Bondgirl. Green won hiervoor de BAFTA-award voor aanstormend talent.

Olga Kurylenko

Olga Kurylenko werd geboren in OekraĂŻne en op haar 13e als model gescout, waarna ze op haar 17e een contract tekende met een in Parijs gevestigd modellenbureau. Ze werkte hierna onder meer voor Triumph, Roberto Cavalli en Victoria’s Secret. In 2001 verkreeg ze het Franse burgerschap. In 2005 speelde ze voor het eerst in een film, L’annulaire. Vervolgens had ze rollen in zowel Franstalige als Engelstalige films. In 2008 was ze Bondgirl Camille Montes in Quantum of Solace.

Bérénice Marlohe

Tot nu toe had Bérénice Marlohe vooral rollen in televisieseries. Haar pogingen om meer rollen in films te krijgen strandden meestal, vooral doordat ze vaak te weinig Franse uitstraling had, aldus de castingbureaus. Haar moeder is weliswaar Frans, maar ze heeft een Cambodjaans/Chinese vader. Ze voelt zich dan ook het best in de buitenlandse filmwereld. Marlohe is de 7e Franse actrice die als Bondgirl de kans krijgt zich voor een internationaal publiek in de kijker te spelen.


Reactie (1)

  1. Peter Fransen
    11 jaar geleden

    Nu nog leuker een Memmory spel maar dan met alleen bond girls.

    http://www.memory.nl/007

Geef een reactie